latinica  ћирилица
08/02/2017 |  12:04 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Приједор: Швајцарска влада донирала медицинску и другу опрему Дому здравља (ВИДЕО)

У оквиру пројекта "Јачање сестринства у Босни и Херцеговини" Влада Швајцарске донирала је приједорском Дому здравља медицинску и немедицинску опрему, вриједну 48.000 марака. Ријеч је о увођењу нове услуге "здравствене његе у заједници", а у пројекту учествује 16 тимова породичне медицине.
Донација Дому здравља Приједор - Фото: РТРС
Донација Дому здравља ПриједорФото: РТРС

Уложено је и 130.000 марака за едукацију и практично оспособљавање 31 медицинске сестре, којима су уручени сертификати за завршену обуку.

На овај начин значајно ће бити унапријеђене медицинске услуге које пружају приликом кућних посјета пацијентима.

"Подршка Дому здарвља Приједор је дио већег пројекта који уствари ради на подршци јачању сестринства и услуга које пружају медицинске сестре и техничари широм БиХ. Ово је пројекат који финансира швајцарска Влада са износом од 8 милиона марака", рекла је Барбара Детвилер Шојер, директорка за сарадњу у Амбасади Швајцарске у БиХ.

Славица Поповић, директорка Дома здравља Приједор, нагласила је да је њиховој установи уручена медицинска и немедицинска опрема, једно теренско возило, рачунарска опрема, опреме за сестринске торбе, канцеларијски намјештај за оросторију за сетринске консултације.

"Вриједност овог пријекта је у томе што ће наше медицинске сестре које су на овај начин едуковане, ићи у кућне посјете не само да проводе превентивне прегледе него ће се упуштати у остале облике пружања медицинске помоћи. Још једном желим да изразим захвалност за овај догађај и за присуство представника свих у овом пројекту и надам се да ће ова средства која су планирана у наредне четири године бити уложена на прави начин у здравствени систем Републике Српске", увјерен је Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Српске.