latinica  ћирилица
08/02/2017 |  16:53 ⇒ 16:58 | Аутор: РТРС

Суђење за злочине над Србима у Ливну

Свједок Ивица Ћубела рекао је данас на суђењу оптуженима за злочине над српским цивилима у Ливну 1992. године да су Срби притварани, мучени и убијани у згради Службе информативне сигурности /СИС/ и Основној школи "Иван Горан Ковачић" у којој су били припадници Војне полиције Хрватског вијећа одбране /ХВО/.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Некадашњи командир Војне полиције ХВО-а Зденко Андабак оптужен је заједно са Муамиром Јашаревићем и Сеадом Велагићем за затварање, мучење и убиства српских цивила почињена 1992. године у Основној школи "Иван Горан Ковачић" у Ливну.

Ћубела је рекао да је био ангажован у СИС-у, гдје је, како каже, "радио на помагању и откривању жаришта српског живља", с циљем да им се одузме оружје и сачувају главе.

Он је посвједочио да је једном отишао у школу и био разочаран када је видио ко је све ту, преноси Бирн.

"Чуо сам да се чудне ствари дешавају. Сада покојни Симо Дувњак је добро бијен...Милун Бајило је убијен, а СИС га није пратио. Био је обичан човјек, конобар. То је радила Војна полиција у јуну и јулу", рекао је Ћубела.

Он тврди да се име Андабака није спомињало уз премлаћивање и мучење затворених Срба.

Свједок одбране Јуре Болотин тврди да су притворени у Основној школи "Иван Горан Ковачић" били у "добрим условима" и да је Војна полиција ХВО-а, у којој је био логистичар, наређења за привођења добијала од СИС-а.

Он је навео да су у августу 1992. године добили наредбу о привођењу лица српске националности која "нису хтјела да предају оружје ХВО-у".

Болотин каже да је чуо да је Андабак "помагао Србима и Бошњацима да напусте Ливно".

Суђење ће бити настављено 22. фебруара.

Извор; СРНА