latinica  ћирилица
08/02/2017 |  17:14 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Суђење Махмуљину - На муџахедине утицали представници тадашњих власти

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједоци Изудин Хајдархоџић и Шемсудин Старчевић изјавили су да су на одред "Ел муџахедин" велики утицај имали вјерски и представници тадашњих власти.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

Оба свједока тврдила су да припадници одреда "Ел муџахедин" никог нису поштовали из такозване Армије БиХ, те да су на њих много већи утицај имали вјерски и представници тадашњих власти.

Они су свједочили о учешћу одреда "Ел муџахедин" у систему руковођења и командовања 35. дивизије Трећег корпуса у којој је Хајдархоџић био помоћник команданта за обавјештајне послове, а Старчевић помоћник команданта за морал.

Старчевић је посвједочио да су припадници одреда "Ел муџахедин" формалано и по борбеној документацији били подређени 35. дивизији Трећег корпуса такозване Армије БиХ.

"Сматрам да им се није могло командовати као осталој војсци. Њима је командовао неко ко их је као такве пустио у БиХ", рекао је Старчевић.

Свједоци су навели да су чули за случај заробљавања 50 припадника Војске Републике Српске на подручју Гостовића, које су преотели припадници одреда "Ел муџахедин", након чега се заробљеницима губи сваки траг.

Хајдархоџић је посвједочио да је у вријеме акције "Прољеће `95" са помоћником команданта 35. дивизије Фадилом Имамовићем отишао у камп муџахедина да испита заробљенике.

Он каже да је разговарао са заробљеним муслиманима припадницима радног вода Војске Републике Српске, те да је видио српског војника којег су донијели свезаног за дрво испод кољена и између лактова.

"Били су у лошем стању и са њима се није могло разговарати", рекао је Хајдархоџић.

Када је ријеч о контакту са припадницима одреда "Ел муџахедин" ради изузимања заробљене документације, Хајдархоџић је рекао да је то било у надлежности Сејфулаха Мркаљевића Мрког који је био референт за обавјештајне послове Трећег корпуса такозване Армије БиХ.

Старчевић је свједочио о два састанка у објекту "Панорама" на којима су планиране војне операције, а којима су прусуствовали припадници одреда "Ел муџахедин".

На питање чланова судског вијећа каква је им била улога на том састанку, Старчевић је рекао да је у првом случају одред "Ел муџахедин" био носилац борбених активности, док је у другом случају ријеч о акцији "Возућа", односно операцији која се водила у координацији два корпуса такозване Армије БиХ.

Старчевић се присјетио случаја да је команда Трећег корпуса такозване Армије БиХ, на захтјев одреда "Ел муџахедин", смјенила команданта Четвртог маневарског батаљона Маглаја, јер његово понашање није било по кодексу ове јединице.

Он је рекао да је на захтјев одреда "Ел муџахедин" 21. јула 1995. године снимљен објешен српски војник, док је под његовим ногама био још један убијени припадник Војске Републике Српске, додајући да је сав тај материјал у Информативној служби Трећег корпуса такозване Армије БиХ.

Тужилаштво БиХ је предочило снимак од 12. септембра 1995. године на коме Алија Изетбеговић у Возући постројава командни кадар 35. дивизије, а рапорт му подноси командант ове дивизије Фадил Хасанагић.

Старчевић је препознао себе на том снимку, али и припаднике одреда "Ел муџахедин" Абу Малија и Ајмана.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Наредно рочиште заказано је за 15. фебруар.

Извор: СРНА