latinica  ћирилица
08/02/2017 |  18:41 ⇒ 18:43 | Аутор: РТРС

Пет знакова да имате проблема са срцем

Многи из незнања и невјерице инфаркт преживе и прегурају на ногама. Ваше тијело шаље јасне знакове, а на вама је да их препознате. Ово су неки необични знаци које не би требало да игноришете.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Многи из незнања и невјерице инфаркт преживе и прегурају на ногама. Ваше тијело шаље јасне знакове, а на вама је да их препознате. Ово су неки необични знаци које не би требало да игноришете, јер је, према подацима Свјетске здравствене организације, од 1970. до 2000. број срчаних обољења порастао 300 одсто.

Отечене ноге

Велика порција калоричне хране коју сте вечерали, пица или хамбургер не морају бити једини разлог зашто се осјећате “као балон“. Отечене и тешке ноге могу бити индикатор тога да нешто није у реду са вашим срцем.

Задржавање течности је уобичајен симптом када срце не пумпа и не обрађује крв на правилан начин.

Прије него што се препаднете, заиста се запитајте зашто вам отичу ноге и обавезно се обратите љекару ако сматрате да то није од хране.

Главобоље

Постоји неколико врсти главобоља и није свака знак да вам срце слаби. Али ако је то бол удружен са још неким симптомима, као што су вртоглавице, то може указивати на проблем с анеуризмом и то захтјева хитан љекарски преглед.

Грчеви у стомаку

Бол у грудима или непријатно трњење лијеве руке су симптоми који се најчешће везују уз срчане проблеме. Међутим, љекари кажу и да грчеви у стомаку могу бити индикатор. Посебну пажњу обратите ако осјетите бол који никада прије нисте. Такође, и неуобичајен бол у горњем дијелу леђа може да указује на проблеме са срцем.

Исцрпљеност

Ово је најтежи симптом, јер може да индикује различите проблеме, а можда сте и једноставно само неиспавани.

Посебно код жена, необичан умор може да се примијети за вријеме срчаног удара, исто као и неколико дана прије самог удара. Константни умор немојте увијек да приписујете времену, већ идите код љекара на преглед.

Несвјестица и вртоглавице

Ако имате благе несвестице и кратке уздисаје, сматрајте да је крајње вријеме да посјетите љекара. Ваше тијело шаље вам знакове да срце не ради како треба.

То може бити рани знак срчаних или плућних болести.