latinica  ћирилица
10/02/2017 |  09:01 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Петронијевић: Пресуда Караџићу - најслабија тачка Сарајева

Поновни покушај Сарајева да Београд доведе у везу са геноцидом, који је пропао 2007. године, осуђен је на неуспјех уколико докази буду тражени у првостепеној пресуди некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, пише данашња "Политика".
Горан Петронијевић (Фото:спутњик) -
Горан Петронијевић (Фото:спутњик)

Један од Караџићевих адвоката Горан Петронијевић појашњава да је другостепени поступак Караџићу у току, али да се Тужилаштво није жалило на ту тачку пресуде, што значи да је она и прије окончања тог поступка постала правоснажна.

"То говори да је `босанска` страна слабија у чињеничном стању, него што је била прије пресуде Караџићу, односно када је тужба подигнута", сматра Петронијевић.

Он подсјећа да је Караџића ослобођен тачке оптужнице за геноцид у седам општина, па самим тим за "геноцид не може бити крив ни неко други".

"Уколико би другостепено веће преиначило пресуду, па огласило Караџића кривим и за ту тачку, онда би постојала евентуална опасност да се и српско руководство доведе у везу са тим. Међутим, другостепена одлука за Караџића неће бити донета до краја 2018. године, а друга ствар, сигурно неће нешто такво да се деси јер је та тачка правоснажно отпала и у случају Момчила Крајишника", рекао је Петронијевић.

Коментаришући тврдње дијела сарајевске јавности да за подношење жалбе на ранију пресуду није потребно никакво изјашњавање Предсједништва БиХ, те да не постоји ни теоретска могућност да српски члан Предсједништва Младен Иванић блокира обнову поступка против Србије, Петронијевић је рекао да то није тачно.

"Према Дејтонском уставу сва спољнополитичка питања, укључујући и ово, захтевају консензус сва три ентитета", указао је Петронијевић.

Он је подсјетио да тога није било када се тужба подносила и да је све почело када је Алија Изетбеговић дао некакво пуномоћје преко тадашњег министра спољних послова БиХ Мухамеда Шаћирбеја, адвокату у САД, па је то онда оснажено одлуком тадашње Владе или Предсједништва и накнадно су томе приступили Хрвати.

"Дакле, није било легитимитета за подношење тужбе, Међународни суд правде требало је да је одбаци, али је грешка нашег правног тима што се није на то позивао", рекао је Петронијевић.

Он је закључио да Међународни суд правде не би требало да прихвати захтјев за ревизију, да нема правног предуслова за то, али, како каже, ништа није искључено јер "тај суд није увијек био доследан у својим одлукама".

Извор: СРНА