latinica  ћирилица
10/02/2017 |  21:00 | Аутор: РТРС

"Патрологија" владике атанасија обогаћује теолошку мисао СПЦ

У Требињу је вечерас представљена "Патрологија" умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија - двије књиге које изучавају историју великих хришћанских отаца и писаца од најранијих времена.
Умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије - Фото: СРНА
Умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски АтанасијеФото: СРНА

Професор патрологије на Богословском факултету у Београду Здравко Јовановић каже да је ријеч о ревидираним и допуњеним издањима која, обогаћују теолошку мисао Српске православне цркве.

"Књиге имају и огромну релевантност за најшири духовни и културолошки контекст који превазилази стриктно теолошке сфере", рекао је Јовановић и додао да је значајно да се на минфестацији каква је симпозијум "Теологија у јавној сфери" презентује "Патрологија", која је према садржају, студиозности и обиму неупоредива са било чим што се до сада појавило на српској културној сцени.

Он је истакао да ће, на радост читалаца, епископ Атанасије наставити да пише трећи и четврти дио "Патрологије", те прецизирао да ће трећи обухватати источне оце, од Сабора у Халкидону 451. године до Светог Фотија Великог, а четврти дио латинске оце - од првог Васељенског сабора до Великог раскола 1054. године.

"Не сумњамо да ће владика Атанасије подједнако студиозно приступити и овим томовима и надамо се да ће га послужито добро здравље, а снаге и инспирације му, сигурни смо, понестати неће", истакао је Јовановић.

У оквиру симпозијума "Теологија у јавној сфери", вечерас је у Културном центру у Требињу одиграна представа "Седам" - документарна драма о правима жена коју су извеле чланице Мреже вјерница Међурелигијског вијећа БиХ.

Ријеч је о причи и драматичној судбини седам одважних жена из Пакистана, Русије, Гватемале, Камбоџе, Сјеверне Ирске, Авганистана и Нигерије и њиховој борби за људска права.

Сутра, трећег дана симпозијума, од 10.30 до 12.30 часова у Центру за културу биће одржана панел-дискусија "Мјесто и улога жене у цркви и друштву", а од 17.00 часова предавање грчког теолога Пантелиса Калаицидиса о теми "Православље и модерно доба".

Извор: СРНА