latinica  ћирилица
13/02/2017 |  14:36 | Аутор: РТРС

Одлуку о висини пореза на непокретности није доставило 13 општина

Одлуку о висини стопе пореза на непокретности за ову годину Пореској управи Српске није доставило 13 скупштина општина и градова у Српској, иако су то, према Закону о порезу на непокретности, биле дужне да ураде до 31. јануара.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Према подацима Пореске управе Српске, закључно са 13. фебруаром, ову одлуку нису доставиле општине Билећа, Ново Горажде, Језеро, Калиновик, Кнежево, Купрес, Мркоњић Град, Осмаци, Петровац, Рогатица, Рудо и Шипово и град Приједор.

Одлуку о висини вриједности непокретности по зонама за ову годину у прописаном року није доставила 21 локална заједница - Билећа, Братунац, Брод, Ново Горажде, Источни Дрвар, Источни Стари Град, Источни Мостар, Кнежево, Купрес, Модрича, Мркоњић Град, Осмаци, Пелагићево, Петровац, Приједор, Рогатица, Рудо, Теслић, Угљевик, Шековићи и Шипово.

Овим локалним заједницама Пореска управа ће обрачун пореза за непокретности за 2017. годину вршити примјеном посљедње достављене одлуке, саопштено је из Пореске управе Српске.

Из Пореске управе поручују да је овако инертан приступ појединих локалних заједница у спровођењу Закона о порезу на непокретности у прошлој години довео до пада наплате ове врсте пореза.

Остаје нејасно зашто поједине локалне заједнице свјесно занемарују чињеницу да им је новим законом који је у примјени од 1. јануара 2016. године, дата активнија улога у креирању пореских рачуна, посебно јер је ријеч о пореском приходу који у потпуности припада локалним заједницама, наводе из Пореске управе.

Извор: СРНА