latinica  ћирилица
14/02/2017 |  11:40 ⇒ 11:41 | Аутор: РТРС

Неочекивани симптоми депресије

Симптоми депресије нису увијек црно-бијели, нарочито кад је ријеч о мушкарцима.

Многи мушкарци сматрају да морају бити "снажни" и да у сваком тренутку морају да контролишу своје емоције, због чега им је тешко да признају када осјете беспомоћност, тугу или очај.

Управо због тога огроман број њих добије дијагнозу депресије.

Депресија није знак слабости или неуспјеха – то је изљечиво стање које погађа милионе људи. Клиничка депресија обично изазива тугу и губитак интересовања за омиљене хобије и посао, али се може манифестовати на много начина.

Представљамо вам неке од скривених симптома депресије:

Бијес

У ову категорију спадају многе емоције, попут осетљивости, иритираности, губитка смисла за хумор, насумичних излива агресије због ситница, негативног размишљања, вербалног или физичког нападања на друге...

Мушкарци емоционалну компоненту туге обично искусе кроз иритираност и негативно размишљање. То значи да имају врло "кратак фитиљ" и да брзо "губе живце".

Несмотрено понашање

Несмотрено понашање је чест симптом депресије код мушкараца. Депресивни мушкарци се могу изненада заинтересовати за екстремне спортове, алкохол или наркотике, неопрезну вожњу...

Физички бол

Депресија може изазвати и физичке тегобе, а многи осећају проблеме са органима за варење – затвор, дијареју, горушицу, бол у стомаку, мучнину, али и општи умор, инсомнију, претерану поспаност и хроничне главобоље.

Хронични бол и поремећаји варења иду руку под руку с депресијом.

Стрес

Стрес може бити и окидач и последица депресије. Мушкарци чешће приписују симптоме депресије стресу, јер осјећају да је то друштвено прихватљив начин да објасне да нешто није у реду с њима. Некад туга, очај и негативно размишљање заиста доводе до стреса, јер особа не може да се помири са чињеницом да не може да се избори са својим осјећањима.

Самопрезир

Некада депресивне особе осјећају самопрезир, што значи да своје грешке тешко прихватају, а у екстремним случајевима чак могу пожељети да науде себи.

Никад немојте игнорисати оно што неко покушава да вам каже о својим емоцијама. Свачији симптоми се могу разликовати и у типу и у интензитету и зато је важно да ослушкујете осјећања вам блиских људи.