latinica  ћирилица
15/02/2017 |  11:52 ⇒ 11:54 | Аутор: РТРС

Самарџић: Проценат изљечења 80 одсто

Шеф Одјељења хематоонкологије на УКЦ Републике Српске Јелица Предојевић Самарџић рекла је да је проценат изљечења дјеце у овом одјељењу са Центром за хемофилију Клинике за дјечије болести 80 одсто, што је близу европског просјека.
Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске - Фото: Screenshot
Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике СрпскеФото: Screenshot

Самарџићева је поводом данашњег обиљежавања Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести навела да највећи број малишана болницу напусти излијечен или са задовољавајућим здравственим стањем.

- Дјечији канцер је, срећом, ријетка болест, али се о њој мало зна. Чини један одсто укупне онкологије и оно што је типично јесте да је канцер дјечије доби по својим типовима, понашању и многим сегментима потпуно различит од канцера одраслих. Постоји неколико типова тумора карактеристичних за дјечије доба, а најчешћи је акутна лимфобласна леукемија - истакла је Самарџићева.

Она је навела да број новообољелих малишана од малигних обољења варира из године у годину, те да износи између 20 и 40 случајева годишње.

- Не располажемо прецизним информацијама колико годишње имамо новообољеле дјеце у Српској јер се један дио пацијената без наше консултације упућује директно у иностранство. Тренутно се у Клиници од малигних болести лијечи 28 дјеце - каже Самарџићева.

Она је нагласила да се, нажалост, у Клиници не примјећује да долази до смањења броја новообољеле дјеце од малигних болести на годишњем нивоу, те да оболијевају малишани свих животних узраста, од једног мјесеца до 18 година живота.

Самарџићева је рекла да дјечија онкологија посљедњих година биљежи велике успјехе у лијечењу малигнитета, при чему је најважније успоставити тачну дијагнозу.

- Користећи савремене методе, УКЦ Српске је у претходном периоду постигао значајан напредак у дијагностици. Циљ свих нас који су укључени у овај посао, јесте да се постави тачна дијагноза, тачно одреди стадијум болести и процијени степен ризика јер само на почетку болести имате прилику да поставите тачну дијагнозу. Када имате добру дијагностику, можете пуно тога доброг да урадите - појаснила је Самарџићева.

Она је додала да се на Клиници у лијечењу дјеце обољеле од малигних обољења приступа мултидисциплинарно и иде у корак са најновијим достигнућима медицине.

- Лијечење већине малигних обољења се у потпуности може обавити у Клиници за дјечије болести, изузев у случају трансплантације коштане сржи или органа, као и тешких, компликованих оперативних захвата, зависно од врсте обољења. Улажемо сталне напоре да обољелој дјеци пружимо најбоље могуће услове лијечења и дијагностике, третмана, његе и праћења након лијечења - поручила је Самарџићева.

Сматра да је за још успјешније лијечење дјеце од малигних болести потребно радити на побољшању услова лијечења, на програмима психолошке подршке за дјецу и родитеље, палијативној њези, као и на праћењу излијечене дјеце.

- То је неопходно због евалуације успјешности терапије и побољшања квалитета живота малишана - оцијенила је Самарџићева.