latinica  ћирилица
16/02/2017 |  07:45 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Народна скупштина Републике Српске усвојила сет нацрта закона (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци Нацрт закона о општој безбједности производа у Српској којим се уређује општа безбједност производа на тржишту. Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је други дио 16. редовне сједнице и наставак заказао за уторак, 21. фебруара.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

14.00... Нацртом закона о општој безбједности производа уређују се критеријуми за оцјењивање усаглашености производа са општим захтјевом за безбједност.

Посланици су усвојили Нацрт закона о Националном парку "Дрина" којим је дефинисана површина подручја од 6.315 хектара, просторне границе националног парка, зоне и режими заштите. Овај нацрт биће упућен у јавну расправу.

У дану за гласање у Народној скупштини Српске усвојен је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама којим је дефинисано да су заштита и спасавање дјелатности од посебног интереса за Републику Српску.

Усвојен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима којим су створени услови за успостављање катастра клизишта.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је и Нацрт стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске од 2017. до 2021. године -"Знање за развој", те Нацрт стратегије управљања отпадом од 2017. до 2026. године, који ће бити упућен у јавну расправу.

13.50... Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о заштити становништва од заразних болести, којим се разрађује систем припремљености и одговора на ванредне ситуације које могу настати усљед заразне болести са нагласком на начин успостављања карантина.
Усвојен је закључак којим се овај нацрт закона упућује у стручну расправу у трајању од 90 дана.

Народна скупштина усвојила је и Нацрт закона о рударству којим су пооштрени услови за обављање послова у овој области тако што је обавезно посједовање додатних лиценци, као и закључак којим се овај Нацрт закона упућује у јавну расправу у трајању од 60 дана.

Усвојен је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о нотарима којим се прецизније прописује организовање, спровођење и полагање нотарског испита.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о измјенама и допуни Закона о здравственим коморама који предвиђа оснивање коморе медицинских сестара и здравствених техничара, као и закључак којим се овај Нацрт закона упућује у јавну расправу у трајању од 90 дана.

Усвојена је Стратегија транспорта Српске за период од 2016. до 2030. године, која представља основ за пројектовање и планирање будућих инвестиција у Републици Српској.

Народна скупштина усвојила је Нацрт стратегије унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској за период од 2017. до 2026. године, чији је циљ побољшање положаја лица са инвалидитетом и њиховог што већег учешћа у јавном и политичком животу.

13.30... Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Јасна Лукић оцијенила је данас да је квалитетно сачињен Нацрт стратегије управљања отпадом од 2017. до 2026. године, јер су дефинисани циљеви у складу са стандардима ЕУ. "Захтјеве и стандарде ЕУ требало би постепено уграђивати и у законодавство Републике Српске. Били би добро у наредном периоду управљање отпадом организовати на регионалном нивоу, односно формирати заједничке депоније за више локалних заједница", рекла је Лукићева у Народној скупштини Републике Српске у расправи о наведеном документу.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Симуна Жакула каже да је неопходно развити свијест грађана да је отпад сировина која се може рециклирати.

"Морају бити створени предуслови за оснивање станица за рециклажу отпада и сортирнице у којима би био сортиран према одређеним категоријама. Умјесто што отпад одлажемо на депонијама можемо га искористити у много боље сврхе, што је један од стандарда ЕУ", рекла је Жакула.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Миленко Вићановић сматра да је наведна стратегија урађено квалитетно, јер су обухваћене све области које се односе на управљање отпадом.

11.15... Нацртом стратегије управљања отпадом од 2017. до 2026. године предвиђено је усклађивање законске регулативе Републике Српске са законодавством ЕУ и развој одрживог управљања отпадом. Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић истакла је да је један од циљева доношења Стратегије нормирање подзаконских прописа којима би се на детаљан начин уредило управљање свим категоријама отпада у Републици Српској.

Синоћ је окочана расправа о Приједлогу стратегије транспорта Републике Српске до 2030. године и Нацрту стратегије унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској за период од 2017. до 2026. године.