latinica  ћирилица
16/02/2017 |  14:58 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Херцеговина транзитно подручје за илегалне миграције

Требињска полиција ухапсила је јутрос пет страних држављана који су илегално ушли у БиХ из Црне Горе, што је други такав случај у протеклих неколико дана, рекао је начелник Центра јавне безбједности Требиње Жарко Лакета.
Жарко Лакета, начелник ЦЈБ Требиње - Фото: РТРС
Жарко Лакета, начелник ЦЈБ ТребињеФото: РТРС

Он каже да су ухапшена два Пакистанца, те по једно лице из Авганистана, Ирана и Италије.

Лакета је рекао да су током криминалистичке обраде ова лица признала да су из Албаније дошла у Црну Гору, гдје су преноћила, након чега су се таксијем пребацили до Граничног прелаза Вилуси, одакле су пјешке дошли на подручје Требиња.

- Ухапшена лица су имала намјеру да дођу у Сарајево, а затим да се пребаце у западну Европу - рекао је Лакета и додао да су ова лица након хапшења предата у даљу надлежност Граничној полицији БиХ.

Прије неколико дана, требињска полиција је на подручју града лишила слободе још пет страних држављана који су илегално прешли границу из Црне Горе.

Лакета истиче да лица која се доводе у везу са вехабијским покретом користе подручје које покрива ЦЈБ Требиње као транзитно приликом преласка из Федерације БиХ у Црну Гору и назад.

Он каже да Центар не располаже сазнањима да на подручју које покрива тренутно бораве лица која би се могла довести у везу са вехабијским покретом нити са другим терористичким активностима.

- Анализом прикупљених података може се закључити да на подручју које оперативно покрива ЦЈБ Требиње тренутно не бораве лица која су склона екстремистичком понашању, односно симпатизери или припадници вехабијског покрета - рекао је Лакета.

Без обзира на постојање безбједносно интересантних лица, Лакета стање безбједности на подручју ЦЈБ Требиње оцјењују добрим, али истиче да не треба занемарити чињеницу да су на подручју БиХ и Републике Српске већ почињени терористички напади.

- Евидентно је присуство одређених терористичких субјеката у БиХ који у складу са својим циљевима могу проширити дјеловање и у другим градовима и општинама Републике Српске, па самим тим и на подручје источне Херцеговине - каже Лакета.

Он напомиње да на основу до сада прикупљених оперативних сазнања нису евидентиране терористичке пријетње на подручју Херцеговине, истичући да припадници Центра својим одговорним и професионалним радом на терену доприносе да грађани могу да се осјећају безбједно.

Лакета каже да подручје ЦЈБ Требиње, као транзитно, користе и страни држављани који илегално улазе на подручје БиХ, односно Републике Српске.

Он истиче да је очигледно да нова мигрантска рута иде из Црне Горе преко БиХ, односно Републике Српске и источне Херцеговине, ка земљама ЕУ.

- Ми до сада нисмо добили било какве информације од полицијских агенција из Црне Горе и Хрватске да имају оперативна сазнања када је у питању та рута. Међутим, очигледно је да се то појављује и претпостављамо да ће то и убудуће да се дешава - каже Лакета.

Он истиче да припадници ЦЈБ Требиње активнио прате кретања илегалног уласка ових лица и њихово евентуално кријумчарења.

Извор: СРНА