latinica  ћирилица
16/02/2017 |  15:19 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

"Пресуда Суда БиХ - награда мучитељу Срба Алмазу Незировићу"

Борачка организација општине Дервента шокирана је данашњој пресудом Суда БиХ којом је, како се истиче, мучитељ дервентских Срба Алмаз Незировић осуђен на двије године затвора, што представља још једну потврда да за правосуђе БиХ патње српског народа не постоје.
Дервента (Фото: nap.ba) -
Дервента (Фото: nap.ba)

"Нажалост, поучени искуством из ранијих случајева, очекивало смо овакав или сличан епилог. Знали смо, а сад смо добили још једну у низу потврда, да патње жртава из реда српског народа, а посебно из Дервенте и остатка Посавине, за Суд БиХ у ствари не постоје", наглашава се у саопштењу.

Из Борачке организације Дервента наводе да је овај, како кажу, крвник који се иживљавао над заробљеним Србима у логорима на подручју Дервенте и Брода и чије жртве ће вјечно носити трауме из тог периода, практично награђен за свој однос према њима.

"Ми нисмо кадри да спознамо ко, како и кад је заказао у ланцу који би требало да донесе правду за српске жртве, али савршено разумијемо систем 'кадија те тужи, кадија те суди' па нисмо увјерени да ће Тужилаштво ни у жалбеном поступку успјети да докаже неки од Незировићевих звјерских поступака", истичу из Борачке организације у Дервенти.

Они су изразили бојазан да је "ово порука дервентским Србима, који су били заробљени у казаматима које су формирале тадашње институције под контролом муслимана и Хрвата, да је правда за њих недостижна и да ће ожиљци из периода кад су били поробљени бити њихова додатна патња за коју у БиХ нема лијека".

Првостепеном пресудом Суда БиХ бивши припадник ХВО Алмаз Незировић осуђен је данас на двије године затвора за злочин над српским цивилима у Дервенти и Броду 1992. године.

Извор: СРНА