latinica  ћирилица
16/02/2017 |  16:01 | Аутор: РТРС

Како да знате да ли вам фали магнезијума

Магнезијум је неопходан за правилно функционисање нашег организма. Он јача имуни систем, помаже нам да се изборимо са стресом, а регулише и рад органа за варење. Ево како да знате да ли вам фали овај важан минерал.
Мањак магнезијума - Фото: Screenshot
Мањак магнезијумаФото: Screenshot

Око 60 одсто магнезијума налази се у нашим костима, остатак у меким ткивима, а само један одсто овог минерала налази се у крви.

Недостатак магнезијума је честа појава. Процјењује се да осам од десет људи уноси недовољно магнезијума да задовољи потребе организма. Како да знате да ли сте и ви у овој групи? Па, ево шта се дешава ако вам фали магнезијума:

Анксиозност и депресија

Увијек би требало да се добро осјећамо не само физички, већ и ментално. Ако нам недостаје магнезијума, то ће се одразити и на наше ментално стање. Магнезијум помаже да се глутамат и калцијум у нашем мозгу одрже на здравом нивоу. Ако сте под стресом, ако је тензија дио ваше свакодневице, ако вас мучи анксиозност, без магнезијума ћелије вашег мозга неповратно пропадају.

Калцификација артерија

Једна од најопаснијих посљедица недостатка магнезијума је калцификација артерија. Низак ниво магнезијума доводи до овог стања и изазива коронарне проблеме, укључујући и болести срца. Инфаркти су знатно чешћи међу особама које пате од хроничног недостатка магнезијума.

Грчеви у мишићима

Грчеви се дешавају кад се мишић неконтролисано стегне, а то је честа посљедица мањка магнезијума. Што мање магнезијума тијело добија, више је кисеоника неопходно мишићном ткиву за било коју врсту физичке активности. Ако мањак магнезијума постане хроничан, једна од посљедица је и смањење перформанси мишића.

Проблеми са костима

Здравље костију зависи од калцијума. Али, уз овај минерал, од кључне важности за правилно формирање коштаног ткива је и магнезијум. Да би се стимулисала апсорпција калцијума који уносимо исхраном, нашем тијелу треба витамин Д, а витамин Д може бити "активиран" и вршити своју функцију само ако има довољно магнезијума на располагању.

Мањак осталих минерала

Наше тијело не може да функционише ако му фали микроелемената. Ми минерале и витамине уносимо правилном исхраном, али важно је да знате да магнезијум помаже осталим елементима да дјелују усаглашено. Без магнезијума, наше тијело не може да искористи ни витамин К, калијум и низ других неопходних хранљивих материја.

Одраслом мушкарцу дневно је потребно око 400, а жени око 310 милиграма. Зато се постарајте да се у вашој исхрани нађу намирнице богате магнезијумом.

На трпези би требало редовно да имате махунарке, шпинат, орахе, интегралне житарице, бадеме, индијски орах, кикирики, пасуљ... Магнезијума има и у кромпиру, бананама, лососу, млијеку, пилетини, риби, говедини, броколију, јабукама и мркви.

Извор: Мондо