latinica  ћирилица
16/02/2017 |  16:26 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Представници Универзитета о уписној политици (ВИДЕО)

Представници Универзитета у Источном Сарајеву разговорали су данас са представнцима локалних заједнице и Завода за запошљавање Републике Српске о уписној политици и могућностима запошљавања студената овог универзитета након завршених студија.
Колегијум Увиверзитета у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Колегијум Увиверзитета у Источном СарајевуФото: РТРС

Током протеклих година евидентно је смањене броја студената на Универзитету Источно Сарајево, и због тога је неопходно дјеловати одговорно, побољшати стнадарде и ускладити пропграмске студије унвиерзитета са реалном сликом на терену, став је универзитета.

"На бази тога дискутујемо да ли да се студентски програми наставе или да се замрзну, што тражи да се организују и преструктуирају студијски програми", каже Радослав Грујић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

"Циљ је створити студента да буде конкуретнатан на тржишту. На Економском факултету велико је интересовање за студијски програм хотелијерство и туризам, а то је занчајна привредна грана", наводи Љубиша Владушић, декан Економског факултета.

Завод за запошљавање Републике Српске има прецизну евиденцију о броју запослених и незапослених, односно која су занимања дефицитарна, и на тај начин Универзитету Источно Сарајево пружа техничку подршку и олакшава дефинисање уписне политке.

Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске истиче да је на тржишту проблем вишак занимаља, с једне, и дефицитарна замиања, са друге стране.

"Ми смо сви јединиствени, сви начелници и носиоци јавних институција подржавају Универзитет у Источном Сарајеву и тражимо већа финансијска средства за његово боље функционисање", рекао је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

С обзриом да је сједиште ректората Универзитета у општини Источно Ново Сарајево, ова општина спремна је да Универзитет подржи кроз инфраструктурне пројекте.