latinica  ћирилица
17/02/2017 |  08:30 ⇒ 18/02/2017 | 10:47 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Ревизија пресуде против Србије биће поднесена наредне седмице (ФОТО/ВИДЕО)

Наредне седмице биће поднесен захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије, потврђено је након састанка Бакира Изетбеговића са бошњачким политичарима, представницима Исламске заједнице и невладиног сектора.
Изетбеговић - прес - Фото: РТРС
Изетбеговић - пресФото: РТРС

Изeтбеговић је рекао да су нови докази на којима базирају захтјев за ревизију оно што је "испливало" током суђења генералу Ратку Младићу.

У мултинационалној земљи, одлучили су једнонационално. Или оркестрирано - званичници партија са сједиштем у Сарајеву, бошњачке вјерске вође и пробрана удружења, стали су иза Бакира Изетбеговића. Ревизија ће пут Хага, а заступаће је Сакиб Софтић. 

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић каже да је Софтић 14. октобра 2002. године добио пуномоћ, те да онај "ко тврди да није легалан, нека то докаже".

Још 2013. године Софтић је, међутим, сам доказивао да му је мандат одавно прошао. Оштро је исправљао сарајевске новинаре када су га представљали као агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу. 

Како је, у међувремену, еволуирао из бившег у актуелног, на основу 15 година старе пуномоћи, одлучиће по свему судећи Суд правде у Хагу, када му апликација стигне. Одлучиваће и о наводно новим доказима. Стизали су, каже Изетбеговић, сукцесивно. Између осталог, из још незавршеног процеса против генерала Ратка Младића. Ни хашке судије те наводне доказе још нису оцијениле валидним. Али, Изетбеговић и његови правници, јесу. Баш као и Софтић, еволуирали су и циљеви ревизије. Са лажним ореолом миротворца и истом таквом тапијом на статус жртве, није кажу ревизија усмјерена против Срба или Србије, већ за стварање претпоставки за међунационално повјерење и добросусједске односе. 

Од међунационалног повјерење до највеће постдејтонске кризе у БиХ, како је Изетбеговић ономад и најавио, пут тешко да ће водити преко Хага.

На данашњем састанку закључено је да постоји довољно доказа да се крене у процес ревизије пресуде и да Сакиб Софтић има мандат агента - да може покренути процес ревизије.

Изетбеговић је најавио да је ће сљедеће седмице бити поднесен захтјев за ревизију пресуде, те навео да већина учесника савјетовања подржала ту иницијативу. Према његовим ријечима, циљ скупа није било доношење одлуке, нити је то било могуће, него је савјетовање одржано како би се његови учесници упознали о налазима експертске групе и кључним елементима за покретање просеца ревизије.

Највиши званичници Републике Српске и српски представници у инситуцијама БиХ раније су упозорили да је покретање процеса ревизије неуставно и неприхватљиво.

 

Новинарима није било дозвољено присуство, а пред почетак састанка присутнима се обратио само Жељко Комшић који је поручио да вјерује да је Изетбеговић већ донио одлуку да се покрене поступак, али да са овим скупом жели да подијели одговорност са другим учесницима.

Говорећи о доказима, Комшић је рекао да су они постајали и прије десет година, али да нису имали толику снагу да би одиграли кључну улогу у једном процесу који је, према његовом мишљењу, и тада био политички.

Адвокат Асим Црналић рекао је да није упознат о томе како су организатори замислили данашњи скуп и да ће свој став заузети када види до каквих нових доказа се дошло.

Предсједниca УО Фондације "Правда за БиХ" Фадила Мемишевић рекла је, уочи састанка, да ће захтјев за ревизију тужбе БиХ против Србије бити сљедеће седмице упућен Међународном суду правде у Хагу.

Индикитивно, данашњем скупу није присуствовао Денис Звиздић који је ових дана био у Београду и поново слао поруке мира и дијалога, док његов шеф Бакир Изетбеговић спрема нови удар на Србију и компликује ситуацију и у региону.

Изетбеговић се јуче састао с правним заступницима на консултацијама пред одлуку о покретању ревизије пресуде. Након петочасовног састанка у Предсједништву БиХ, Изетбеговић није саопштио детаље састанка, наводећи да ће јавност о свему бити упозната данас.

Крајњи рок за подношење захтјева за ревизију је 26. фебруар.

Најава покретања процеса ревизије изазвало је бурна реаговања у Босни и Херцеговини. Због тога није одржана јучерашња сједница Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине јер сједници нису присуствовали посланици из Републике Српске.