latinica  ћирилица
17/02/2017 |  09:47 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Веће пензије тек у другој половини године и до коначног става Владе (ВИДЕО)

Да ли је извјесније процентуално повећање пензија или једнократна помоћ? О томе је разговарано на сједници Управног одбора Удружења пензионера којем су присуствовали министри рада Миленко Савановић и финансија Зоран Тегелтија.
Пензионери у Теслићу са министрима - Фото: РТРС
Пензионери у Теслићу са министримаФото: РТРС

Повећања пензија мора бити. Што прије то боље, кажу пензионери. Није спорно да пензије треба повећати, али тражимо модалитете којима би и једни и други били сагласни, поручују министри. За повећање од три одсто потребно је 30 милиона КМ, за пет одсто 50 милиона марака.

Миленко Савановић, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске, каже да је за сада то неприхватљиво, јер нема новца, те да о већем проценту повећања неће бити реално разговарати.

- Дакле, неки проценат ће бити. Колики ће бити, то је ствар договора и разговора...Видјећемо - рекао је Савановић.

Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера Републике Српске, поручио је да пензионери никако неће пристати на процент мањи од три одсто.

У опцији су и једнократне новчане помоћи. Тај приједлог заговарају министри, али ће сачекати и став предсједнице Владе.

Савановић је навео да су министри ближе варијанти да се иде са једнократном помоћи, иако о томе још није договорено на Влади. Та помоћ би била додијељена корисницима који имају ниже пензије, а таквих је већина. Министар каже да се став пензионера још увијек разликује у вези с тим питањем.

Ракуљ наводи да се пензионерима може помоћи и на други начин, као што је при плаћању потрошене електричне енергије, с тим што ће им се дати одређени број киловата бесплатно.

Све опције пензионери ће размотрити, па ће са једниственим ставом пред Владу. Коју год варијанту да одаберу, повећања пензија прије љета неће бити.