latinica  ћирилица
17/02/2017 |  12:28 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

ЦИК БиХ: Све спремно за поновљене локалне изборе у Стоцу

Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Ирена Хаџиабдић саопштила је данас да је све спремно да у недјељу, 19. фебруара, у Стоцу буду одржани поновљени локални избори.
Избори, гласање - Фото: РТРС
Избори, гласањеФото: РТРС

Она је на конференцији за новинаре у Сарајеву навела да сутра у 7.00 часова почиње изборна ћутња која ће трајати до недјеље, 19. фебруара, у 19.00 часова када ће бити затворена бирачка мјеста.

На локалним изборима у Стоцу у недјељу, 19. фебруара, од 7.00 до 19.00 часова
биће отворена 24 бирачка мјеста на којима право гласа има 11.404 бирача, од којих 10.012 редовних.

Хаџиабдићева је подсјетила да су раније отпремљени гласачки листићи за 1.321 бирача регистрована за гласање путем поште ван БиХ.

"Гласачки листићи из иностранства биће примани 10 дана након одржаних избора, а приликом њиховог бројања у обзир ће бити узети они који буду послати најкасније 19. фебруара", рекла је Хаџиабдићева.

На листићу за начелника општине Столац бирачи ће одлучивати између актуелног начелника и кандидата ХДЗ-а БиХ Стјепана Бошковића, те кандидата СДС Мате Комшића, док се на листићу за општинско вијеће налази 68 кандидата из 14 политичких субјеката.

Хаџиабдижева је навела да је ЦИК БиХ јуче усвојио инструкцију о надгледање и координисање избора у Стоцу, које ће пратити 25 овлаштених службеника ЦИК-а на 24 бирачка мјеста и у Општинској изборној комисији.

Она је изразила наду да ће поновни избори у општини Столац протећи у најбољем реду, истичући да је остварена добра сарадња са свим надлежним у тој општини.

Хаџиабдићева је навела да је провјерама утврђено да се на бирачком списку налазе имена 143 умрла лица, која ће бити посебно обиљежена како не би дошло до манипулација приликом избора.

Изворни процес у Стоцу прекинут је 2. октобра, на дан када су одржани локални избори у цијелој БиХ, због инцидената на бирачким мјестима.

ЦИК БиХ скинуо је са кандидатске листе за начелника општине Столац Селмира Каплана, те кандидате за Општинско вијеће Дамира Махмутћехајића, Ахмета Љубовића и Божу Рагужа, а ове одлуке потврдило је и Апелационо одјељење Суда БиХ.

Суд БиХ потврдио је и одлуку ЦИК-а о смјени општинске изборне администрације у општини Столац.

Извор: СРНА