latinica  ћирилица
17/02/2017 |  13:34 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Канадски професор пронашао једини видео снимак Марсела Пруста (ВИДЕО)

Жан-Пјер Сироа-Тран, професор на Универзитету Лавал у Квебеку пронашао је у архивима канадског Националног филмског центра црно-бијели снимак на којем се на кратко појављује француски писац Марсел Пруст (1871-1922).
Марсел Пруст (Фото: 68.media.tumblr.com) -
Марсел Пруст (Фото: 68.media.tumblr.com)

У 37. секунди снимка свадбене поворке са вјенчања Илен, кћерке грофа и грофице де Грефул и војводе Армана Гиша из 1904, низ степенице силази човјек у тридесетим годинама, без пратње, са уредним брковима, полуцилиндром и у свијетло сивом свечаном одијелу.

Професор Сироа-Тран тврди да је то француски писац Марсел Пруст, иначе близак пријатељ невјестине мајке, грофице Елизабет де Грефул, која је била главна инспирација за лик Оријане де Германт у роману "У трагању за минулим временом" (код нас превођеним и као "У трагању за изгубљеним временом").

Лик Фрес, директор Ревије Прустових студија нема ни трунке сумње да је на филму Марсел Пруст.

- Пошто нам Прустов живот познат до детаља, сада из неколико извора знамо да је током тих година носио полуцилиндар и свијетло сиво одијело... Врло је дирљиво што ми први имамо прилику да гледамо Пруста још од његових савременика... премда би било боље да је мало спорије силазио тим степеницама! Све ће бити у реду када успоримо снимак - рекао је Фрес за магазин "Ле Поинт", а преноси "Гардијан".

Професор са Сорбоне, Жан-Ив Тадје, још један специјалиста за Пруста, каже да је одушевљен.

- Увијек сам мислио да ћемо га на крају угледати у неким филмским вијестима. Облик лица, начин облачења, све то одговара Прусту и идентификација дјелује прилично убједљиво - рекао је Тадје и додао:

- Ово откриће је за мене веома дирљиво, нарочито јер је Пруст увијек имао двосмислен однос према покретним сликама. Запањујуће је да се нико до сада није сетио да потражи Пруста у видео архивама Грефулових... То нам доказује да су могућа нова открића чак и о овом ауотру који је, рекло би се, већ простудиран до детаља.

Сироа-Тран је, међутим, опрезнији у својим тврдњама:

- Све указује на то да вјерујемо да би ово могао бити Пруст, али нема апсолутног доказа да је тако. У сваком случају, снимак је вриједно свједочанство о свијету из "Трагања за минулим временом".

Пруст је преминуо 1922. у 52. години. Његов роман, "У трагању за минулим временом", званично најдужи на свијету, објављиван је између 1913. и 1927. године.

Извор: Блиц