latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:12 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Ђурић: Србија се на данашњи дан са пијететом сјећа жртава на Косову

Србија се на данашњи дан са пијететом и тугом сјећа жртава тероризма, сепаратизма и злочина неслућених размјера који су почињени на Космету од 1998. године до данас и никада неће одустати од борбе да пред лице правде буду изведени одговорни за најстрашније злочине које свијет памти, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић.
Марко Ђурић на трибини у Београду - Фото: СРНА
Марко Ђурић на трибини у БеоградуФото: СРНА

Он је нагласио да је српски народ на Косову доживио стравичан терор, прогон, а улице Приштине које су некада врвиле од живота Срба, као и сви објекти у којима се чуо српски језик, данас су празни.

- Данашњи дан је за историју трептај ока, нарочито за народ који има и Видовдан и Митровдан и све друге датуме на које можемо бити поносни, али је 17. фебруар дан који нас заувијек подсјећа на све који су на Косову и Метохији убијени само зато што су били Срби, само зато што нису били по језику и поријеклу и по ономе што носе у души и глави, дио новог сепаратистичког пројекта, такозваног независног Косова - рекао је Ђурић на трибини коју је организовало Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији.

Ђурић је истакао да Србија чврсто подржава борбу породица киднапованих, убијених и несталих на Косову и Метохији и наставиће то да чини.

Слободанка Ристић са Косова и Метохије, чијег су мужа, зета и унука киднаповали, а њу силовали припадници ОВК, каже да је "ни дан-данас нико није питао где живи, да ли има кућу" и истакла да је "то само њена мука".

Јоргованка Поповић из Приштине чијег су сина убили 2004. године, која са другом дјецом и мужем данас живи у Грачаници, изјавила је новинарима да су убице њеног сина, двојица Албанаца, све признали, али да су пуштени, један као малољетник, а други након двије године.

- Поручујем да се земља на Косову и Метохији не продаје. Можемо да живимо, довољан нам је и један оброк, али ако продамо све, немамо ништа. И поручујем да свима треба да буде јасно да, не само српске мајке, него ниједна мајка, ниједне националности, не смије више да заплаче - нагласила је Поповићева.

У име Његови светости патријарха српског Иринеја, трибини одржаној у Спомен-соби Удружења у којој се, осим фотографија киднапованих, убијених и несталих Срба, налазе и фотографије Албанаца, Рома, Горанаца, Муслимана, Руса и других настрадалих од албанских терориста, присуствовао је арехијерејски намјесник београдски Владимир Вукашиновић.

Предсједник Удружења Симо Спасић предао је Ђурићу захтјеве - да Србија коначно и хитно донесе закон о правима породица цивилних предратних, ратних и послијератних жртава, затим да у Пионирском парку у Београду буде подигнут споменик српским жртвама од Кошара до Хоргоша, а трећи захтјев је у вези са збрињавањем породица жртава, као и оних прогнаних са Косова и Метохије.

Извор: СРНА