latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:57 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

Перадари спремно дочекују инспекцију из Даблина

БиХ је испунила све услове за извоз меса перади и конзумних јаја у ЕУ и спремно дочекује долазак инспектора Директората за храну, здравље, анализу и ризике ЕУ из Даблина који би током ове године требало да прегледају производне објекте и читав систем, рекао је данас министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.
Шаровић са представницима Удружења живинара БиХ - Фото: СРНА
Шаровић са представницима Удружења живинара БиХФото: СРНА

- На основу нашег захтјева долази њихова инспекција како би добили дозволу за извоз меса перади. Радимо на усаглашавању одговарајућег рока и вјероватно ће то бити реализовано за неколико мјесеци - рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву након састанка са представницима Удружења живинара БиХ.

Он је нагласио да је БиХ испунила све услове да добије дозволу за извоз меса перади и конзумних јаја на тржиште ЕУ јер се радило на основу Акционог плана који је усаглашен са ЕУ, односно надлежним Директоратом.

- Вршићемо избор оних компанија које сигурно испуњавају све услове. Остали ће да чекају јер сматрамо да је то тактички врло важно како не би понављали грешке од раније када је ријеч била о извозу млијека - рекао је Шаровић.

На састанку Шаровића са представницима Удружења живинара БиХ било је ријечи и о случају избијања болести птичијег грипа у околини Приједора.

- Птичији грип је болест која је забиљежена у земљама ЕУ и сусједној Хрватској. У БиХ је забиљежена појава једног случаја на имању, а не на производним објектима и фармама - рекао је Шаровић.

Он истиче да су надлежне институције, на челу са Агенцијом за ветеринарство БиХ, реаговале брзо и да је болест под контролом.

Током сусрета је указано на проблем анималног отпада јер је БиХ једна од земаља која то питање није ријешила на адекватан начин и у складу са европским стандардима.

Предсједник Координације удружења перадара у БиХ Предраг Миличевић изразио је захвалност Шаровићу да је саслушао њихове проблем, те да је званично потврдио долазак делегације Директората за храну, здравље, анализу и ризике ЕУ из Даблина.

- Перадари из БиХ су спремни да се опробају и на захтјевном европском тржишту. Добили смо увјеравања и потврде да ћемо имати врло коректну сарадњу и на будућим пословима - додао је Миличевић.

Извор: СРНА