latinica  ћирилица
17/02/2017 |  16:04 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Џон Севиџ: Захвалан сам што могу да снимам у Србији (ВИДЕО)

У филму је мотив љубави изузетно снажан и он би на тај начин могао да се чита као мелодрама, али ми смо направили склоп трилера и неовестерна, рекао је данас на конференцији за медије Предраг Јакшић редитељ и сценариста остварења "Повратак" чија је премијера заказана за 21. фебруар у Сава центру.
Џон Севиџ - Фото: Screenshot/YouTube
Џон СевиџФото: Screenshot/YouTube

Јакшић је напоменуо да филм проблематизује један од два најзначајнија мотива умјетности уопште.

"Повратак кући је мотив који је изузетно дубок и комплексан мотив у умјетности. У нашем остварењу повратак кући је у географском смислу само замка, јер смо га ми обрадили на комплексан и суштински начин. Био сам јако инспирисан док сам писао сценарио јер сам разговарао са људима који су имали искуство повратка", казао је Јакшић.

Његов филм говори о повратнику који након 40 година долази у родни крај гдје више нема никог свог. За њим, из Америке, долазе његови пријатељи не би ли га вратили назад, а мало село у Војводини постаје живо као никада до тада.

Филм је сниман у околини Сомбора и Апатина. Главну улогу у остварењу "Повратак" игра Лазар Роквуд, канадски глумац српског поријекла, коме је ово 109. филм у каријери и први у Србији на српском језику.

Уз њега ту су и глумци из Холивуда, Џон Севиџ звијезда класика као што су "Коса", "Ловац на јелене", "Маријанини љубавници", "Кум 3", "Танка црвена линија" и Мајкл Паре познат по улози у филму "Ватрене улице" као и канадски глумац Ник Манкусо. У филму играју Бора Ђорђевић, Дубравка Мијатовић, Весна Станојевић...

Филм "Повратак" је посљедњи у чијем је снимању учествовао Милорад Мандић Манда. Глумица Весна Станојевић је допутовала из Лондона да би присуствовала премијери филма "Повратак".

"Драго ми је да могу да подржим пројекте попут овога, јер је Пеђа направио ауторски филм о теми која га занима. Испричао је људску причу са доста памети о проблемима којима се људи окупирају и на истоку и на западу. Филм проблематизује брачни љубавни однос на врло необичан начин у временском одређењу", казала је Станојевић.

Некадашња холивудска звезда Џон Севиџ изразио је захвалност поновној шанси да снима у Србији.

"Овдје сам дошао да подијелим своје глумачко искуство са пријатељима. Снимали смо на два језика, енглеском и српском и то ми се јако допало. Музика је перфектна и говори много о култури којој припада. Играм човјека који је као дух, који као да није присутан. Људи често покушавају да буду бог. Моја идеја је да ако је неко пропао или погрешио он мора да прихвати идеју промјене. Мислим да смо сви заједно направили одличан филм", рекао је Севиџ.

Извор: Б92