latinica  ћирилица
17/02/2017 |  16:12 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

СО Србац о новом кредитном задужењу (ВИДЕО)

На скупштинском засједању у Српцу највише расправе међу одборницима изазвала је одлука о новом кредитном задужењу општине. За превазилажење кризе потребно им је 150.000 марака.
СО Србац - Фото: РТРС
СО СрбацФото: РТРС

Ново кредитно краткорочно задужење од 150.000 марака због тешког финансијског положаја у коме се налази општина требало би да обезбиједи текућу ликвидност општинске управе.

Иако са ниском каматном стопом и роком отплате од годину дана, опозиција је против новог задуживања.

"Видјели смо од ове власти и у претходном периоду да је општина Србац једна од најзадуженијих општина тако да опозиција овај пут није подржала ново кредитно задужење", категоричан је Саша Јивичић, одборник ПДП-а у СО Србац.

"Кредит ће оптеретити општину само у оним мјесецима када буде кориштен, а намириваћемо га у мјесецима када планирани остварени приходи буду већи. Услови су на неки начин пуно повољнији од евентуалних, да тако кажем губитака који би услиједили услијед неплаћања тих обавеза", рекао је Владимир Гужвић, в.д. начелника Одјељена за финансије општине Србац.

Власт и опозиција сагласни су да је потребно мијењати уписну политику у средње школе јер досадашња не образује кадрове потребне привреди.

"Стварамо дјецу са завршеним средњим образовањем која немају шансу да се запосле, а имамо потенцијала у пољопривреди и дрвној преради да запослимо дјецу у бар једном добром проценту", сматра Горан Ћосић, одборник НДП-а у СО Србац.

Мирко Стојић, предсједник СО Србац каже да се због поднебља на којем је србачка општина указује потреба за за струку прерађивача дрвета или шумарског смјера, пољопривредни смјер и евентуално још понеких смјерова.

Увођење нових смјерова је доста комплексан задатак и захтијева темељиту припрему, кажу у Центру средњих школи "Петар Кочић" који осим гимназије општег смјера образује и економске техничаре.

"Потребни су нови стручни кадрови да би настава била стручно заступљена и уз ове промјене које се захтјевају, ако се уводи нова струка онда је потребно гашење једне од постојећих струка", изјавио је Миленко Живанић, директор Центра средњих школа "Петар Кочић" Србац.

Скупштина општине Србац именовала је ново руководство у локалној радио-станици и Центру за социјални рад.