latinica  ћирилица
17/02/2017 |  16:38 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Брчко: Замјена дотрајале медицинске опреме (ВИДЕО)

У Јавној здравственој установи у Брчком у току је процедура замјене медицинских апарата старих више од десет година. За обнову опреме нема довољно средстава. У управи кажу да је годишње потребно издвајати по четири милиона марака да би неопходна техника била обновљена за три наредне године.
Брчко - медицинска опрема - Фото: РТРС
Брчко - медицинска опремаФото: РТРС

Електромагнетна резонаса набављена прије 13 година сада је дјелимично исправна, због чега пацијенти за овај дијагностички преглед одлазе у друге установе ван Брчког.

Уз то су и често у квару, јер су резервни дијелови застарјели и више се не производе. Није исправан ни Це-Те апарат.

Доктор Азур Бијелић, начелник Радиолошке службе у Брчком наводи да је постојећи ЦТ- апарат 12 година стар, исто је стање од Џенераелектрика осмослојног апарата, који се,како каже, покварио прије пар мјесеци и његова поправка више није исплатива.

Осим ова два најважнија апарата, брчанском Дому здравља и Општој болници потребно је обезбиједити још неке апарате и инструменте, да би остале службе, такође, несметано радиле.

Доктор Душан Стокић, директор Опште болнице Брчко рекао је да су у болници направили спецификацију за набавку три анестезиолошка апарата и санитетска возила.

У Јавном здравству ипак су оптимисти. Са представницима нове извршне власти договорено је да Влада помогне здравству.

"Наишли смона на разумијевање, обезбјеђена су средства у износу од милион и 100.000 марака, а болница ће да домири остатак средстава на милион и по марака", нагласио је Стокић.

Расписивање јавног конкурса услиједиће ових дана и набавка ЦТ-а, може се очекивати крајем прољећа.

За обнову медицинских апарата потребно је улагати око четити милиона марака годишње.