latinica  ћирилица
17/02/2017 |  16:44 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Нутела у Аустрији квалитетнија него у Мађарској

Велике компаније продају квалитетније прехрамбене производе у Аустрији него у Мађарској, иако би требало да су исти, пошто је ријеч о истим маркама производа, упозорила је мађарска влада.
Нутела - Фото: РТРС
НутелаФото: РТРС

До истог закључка дошла је и Словачка, чија је надлежна агенција указала да се производи под истом марком у тој земљи разликују од оних у Њемачкој и Аустрији.

Мађарска агенција за безбједност хране НЕБИХ испитала је 24 производа које међународни ланци, као што су Лидл и Алди, продају и у Мађарској и у Аустрији.

Резултати су показали, поред осталог, да је мађарска верзија наполитанки "манер" (Manner) мање хрскава и да се "нутела" (Nutella) из мађарских продавница теже маже од оне из аустријских.

Јанош Лазар, министар који води канцеларију премијера Виктора Орбана, најавио је да ће влада почети тестирање "великог обима" још већег броја производа.

Истовремено је словачка агенција за квалитет хране упозорила да је утврдила разлике у укусу, изгледу и саставу код десетак производа који се под истом марком продају у Словачкој, Њемачкој и Аустрији.

Нове анализе надлежне државне службе словачког министарства пољопривреде откриле су да код половине тестираних прехрамбених производа постоје значајне разлике у саставу, пише Словак спектатор.

Министарка пољопривреде рекла је да ће то питање поставити на нивоу ЕУ.

- Потрошачи очекују исти квалитет производа исте марке без обзира у којој се земљи производе или купују - истакла је словачка министарка Габријела Матечна на конференцији за новинаре почетком недјеље.

Међутим, посматрачи упозоравају да би Матечна могла да се суочи са проблемом пошто власти ЕУ не брину толико о квалитету, колико о безбједности хране која се производи и продаје у чланицама.

Словачки инспектори тестирали су у новембру и децембру 22 производа који се продају у малопордаји у Словачкој, посебно у Братислави, и Аустрији, у градовима уз границу.

Тестирани су различити производи, укључујући млијечне, месне и производе од рибе, чоколаде, пециво, сир и пића. Уз провјеру амабалаже, укључујући информације о саставу и тежини, анализирани су и боја, арома и мирис производа.

Инспектори су у анализама били фокусирани на параметре квалитета, попут садржаја меса, масти или протеина (зависно од тестираног производа), и додате супстанце, попут заслађивача и боја.

- Код половине производа уочене су разлике које знатно утичу на квалитет - рекла је Матечна.

Углавном је, када се ради о производима продатим у Словачкој, садржај меса био мањи а масти већи, садржај вјештачких заслађивача и конзерванса био је такође већи а грамажа производа мања, додала је словачка министарка.

Претходно су тестирања са циљем поређења хране која се продаје у западној и источној Европи спроведена 2011. а наручило их је Словачко удружење потрошача.

Анализиран је низ прехрамбених производа купљених у супермаркетима у осам чланица ЕУ Њемачкој, Аустрији, Чешкој, Пољској, Словачкој, Мађарској, Румунији и Бугарској.

Ти тестови потврдили су да се квалитет производа мултинационалних компанија који се под истом марком испоручују различитим европским земљама разликује.

Једини прозвод који је био истог квалитета у свим земљама била је чоколада "милка".

Европска комисија одговорила је да су оптужбе да се производи разликују по квалитету неосноване наводећи да мултинационалне компаније могу слободно да прилагођавају своје производе различитим тржиштима.

Извор: БЕТА