latinica  ћирилица
17/02/2017 |  16:57 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Ректорски колегијум у новом сазиву о могућим поскупљењима школарине (ВИДЕО)

Уписна политика, нови Закон о високом образовању, начини финансирања два јавна универзитета-теме су о којима је расправљао ректорски колегијум у новом сазиву. Разговарано је и о могућности поскупљења школарине.
Универзитет - Фото: РТРС
УниверзитетФото: РТРС

Анализа, коју ће универзитети, ресорно министарство, Привредна комора и Завод за запошљавање заједно радити, показаће у ком смјеру би требало да иде високо образовање у Српској.

Измјена ће свакако бити, сагласни су сви чланови ректорских колегијума. Нарочито, када је ријеч о законским одредбама, јер је на повучени Приједлог закона, Бањалучки универзиитт уложио 51 амандман.

"Радимо даље, усаглашавамо ставове, тражимо консензус, коригујемо оно што сматрамо да у овом приједлогу није било добро, те да у наредних шест мјесеци Закон вратимо назад", рекао је Милан Матаруга, ректор Универзитета у Бањалуци.

Готово сви декани захтијевају више аутономије, како у организацији тако и у финансијама. У најави је и могућност поскупљења школарине.

"Наравно да је то у форми идеје и приједлога, које наравно, морамо усаглашавати са нашим студентима, договарати са њима", истакао је Матаруга.

И док за многе студијске програме, од готово 300, нема интересовања или је број студената спорадичан, па је упитан и упис у наредној академској години, привреди Српске недостају инжињери за механичку прераду дрвета.

Према подацима Привредене коморе постоји више од 300 привредних субјеката који се баве овом дјелатношћу.

"Од тог броја је 100 до 120 великих који могу у овом тренутку и траже од 3 до 5 инжењера овог профила. То је нешто што сигурно може, након завршетка школовања да тај профил инжињера нађе своје мјесто и то је наша и основна улога да за потребе привреде школујемо кадрове који њима требају", изјавио је Радослав Грујић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Који студијски програми неће уписивати студенте у наредној академској години зависиће од извјештаја декана, о броју уписаних у претходним годинама, о чему ће се изјаснити на сљедећој сједници Сената Универзитета.

Напомињу да ниједан студијски програм неће бити укунут.