latinica  ћирилица
17/02/2017 |  17:02 | Аутор: РТРС

ЦГ: Мајке прекинуле протест послије обећања из Владе

Мајке, кориснице доживотних наканада за мајке са с троје и више дјеце, које су од четвртка протестовале у Подгорици због смањења наканада, прекинуле су данас протест пошто им је обећано да ће наредне недјеље о том питању разговарати с ресорним министрима.
Протест мајки из Црне Горе испред зграде Владе - Фото: ТАНЈУГ
Протест мајки из Црне Горе испред зграде ВладеФото: ТАНЈУГ

Више од 1.000 жена почело је протест пред зградом владе у Подгорици прије више од 24 часа, а неке од њих су преноћиле испред сједиштва извршне власти у Подгорици.

Њима су социјалне накнаде уведене прије годину, смањене за четвртину и оне од извршне власти траже да повуче ту одлуку и разговор с премијером Душком Марковићем.

Разишле су се послије обећања да ће их наредне недјеље примити министри рада и социјалног старања и финансија.

- Уколико се накнаде не врате на старо заказаћемо нови протест и зваћемо цијелу Црну Гору - рекла је представница мајки Жељка Савковић.

Црна Гора је прошле године увела доживотну накнаду за мајке с троје и више дјеце и то право користи 21.500 жена, од чега је половина била незапослена.

Државу је тај трошак коштао око 67 милиона евра годишње, због чега се она одлучила за уштеде и смањење од 25 одсто и уштеду о износу од 16,5 милиона евра.

Смањене мјесечне накнаде износе 264, односно 144 евра.

Закон је оспораван у значајном дијелу јавности, највише са становишта људских права и финансијске одрживости.

Пред Уставним судом су иницијативе за оцјену уставности социјалних накнада, али и закона којима су оне умањене.

Скуп су подржали представници опозиционих партија и поједине невладине организације, док владајућа Демократска партија социјалиста сматра да протест није мотивисан социјалним разлозима, "већ да се ради о посљедњем покушају Демократског фронта да по инструкцијама налогодавца из иностранства угрозе мир и стабилност у држави".

Извор: БЕТА