latinica  ћирилица
17/02/2017 |  19:17 ⇒ 18/02/2017 | 08:22 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања из Српске на Изетбеговићеву одлуку (ВИДЕО)

Данашња одлука Бакира Изетбегића да покрене ревизију тужбе против Србије из Српске је оштро осуђена.
БиХ и Србија - Фото: РТРС
БиХ и СрбијаФото: РТРС

"С обзиром да је Бакир Изетбеговић објавио одлуку да, мимо уставних и законских норми, односно без сагласности Предсједништва БиХ  покрене захтјев за ревизију тужбе против Србије пред Међународним судом правде, тиме је очигледно починио кривично дјело из члана 145а Кривичног закона БиХ - " Изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости", наводи се у саопштењу Савеза логораша Републике Српске.

Савез логораша захтијева да Тужилаштво БиХ, против Изетбеговића одмах покрене истрагу и одговарајући поступак за његово процесуирање.

Предсједник удружења грађана Источна алтернатива Републике Српске Војин Павловић оцијенио је, након одлуке Бошњака у Сарајеву о покретању захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије, да ће 2017. година бити година разлаза и одвајања здравог од болесног у БиХ.

- То треба да схвате и политичари из реда српског народа који су у власти на нивоу БиХ и да свој дјеловање посвете одбрани интереса, националног интегритета и конститутивности српског народа, те онемогуће његову мајоризацију и да неприсуствовањем сједницама онемогуће доношење одлука на штету властитог народа - рекао је Павловић за Срну.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је друштво за прошлост и сукобе, како би се укратко могао назвати данашњи скуп у сарајевској Вијећници под покровитељством Бакира Изетбеговића, потврда да Срби у БиХ међу политичким Бошњацима тешко могу наћи саговорника за мир, будућност или европске интеграције.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да најава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће сљедеће седмице бити поднесен захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид представља још један у низу неразумних Изетбеговићевих корака у посљедње вријеме.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић одржаће сутра у Бањалуци конференцију за новинаре на којој ће говорити о најављеном подношењу захтјева за ревизију пресуде БиХ против Србије пред Међународних судом правде у Хагу.

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић рекао је да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић "укинуо Устав БиХ, а самим тим и Босну и Херцеговину као државу".

Посланик СНСД-а у ПД ПСБиХ Душанка Мајкић рекла је за Н1 да је "све јасно" и да се зна ко стоји иза онога што се данас догодило у Сарајеву.

- Све је јасно, неовлаштена лица из невладиног сектора покрећу нешто што би требало бити у надлежности државних институција. Знамо ко стоји иза тога, знамо да нису искориштени механизми који постоје. Свој став ћемо дати у наредном периоду - рекла је она.

Коментаришући одлуку Изетбеговића предсједник СДС-а Вукота Говедарица је рекао да је Изетбеговић кренуо у рушење Дејтонског споразума.

- Немам сумњу, одлучио је /Изетбеговић/ да крене у рушење Дејтона. Ово је неразумна одлука иза које дефинитивно не стоји БиХ - већ друштвено политички инат једног од три члана Предсједништва - рекао је Говедарица.

- Нека Бакир Изетбеговић добро упамти данашњи дан. 17. фебруара је почетак краја његове политичке каријере. Јавно га позивам да одговори уколико Међунарнодни суд правде одбије ревизију - хоће ли преузети одговорност и поднијети оставку на мјесто Предсједништва БиХ - рекао је Говедарица за Н1.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да најављено покретање ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид представља веома штетну и лошу одлуку Бакира Изетбеговића, који очигледно има намјеру да поведе БиХ у једну велику кризу.

- Изетбеговић без било каквог новог аргумента покреће ревизију тужбе против Србије која ће нас вратити назад и која ће зауставити БиХ наредних неколико седмица и мјесеци - рекао је Бореновић Срни.

Предсједник НДП-а Драган Чавић најавио је једну врсту блокаде функционирања БиХ све док Међународни суд правде у Хагу, како очекује, не одбије захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије. Чавић је рекао да ће СзП у наредна два до три дана заузети коначан став о учешћу својих представника у бх. институцијама, те да мисли да ће функционисање институција БиХ бити на чекању све док Суд у Хагу не одбије апелацију.

Начелника Сребренице Младен Грујичић рекао је за Н1 да враћање у прошлост неће донијети добро никоме.

- Све оно што што се ретроактивно уназад враћамо и радимо, неће донијети никоме добро - рекао је Грујичић, додавши да у Сребреници жели показати политику развоја без етничких мимоилажења.

Професор Ненад Кецмановић сматра да је одлука о покретању захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије донесена због незавидне ситуације у којој се нашао бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић усљед слабљења подршке "највећих спољнополитичких узданица - САД и Турске".

- Рекао бих да је ово нека врста понављања потеза у цајтноту. Тако да он, на неки начин, није ни могао ову ствар да заустави, али не видим да то има неки нарочити значај и да ће имати значајан ефекат. Мислим да од тога нема ништа, али да је и поред тога сасвим очекивано - рекао је Кецмановић за Срну.