latinica  ћирилица
17/02/2017 |  19:44 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Николић: Кандидоваћу се ако се не договоримо

Информација да је предсједник Србије Томислав Николић одлучио да уђе у предсједничку трку за други мандат, изазвала је прави земљотрес на политичкој сцени.
Томислав Николић  (Фото:V. Lalić / RAS Srbija) -
Томислав Николић (Фото:V. Lalić / RAS Srbija)

О тој одлуци изјаснили су се готово сви актери политичког живота, као и бројни аналитичари, док је премијер Србије и кандидат владајуће странке своје мишљење задржао за себе.

О томе и многим дилемама које оваква одлука доноси Николић је говорио у интервјуу за Спутњик.

Одговарајући на питање да ли је истина да ће се кандидовати за предсједника Србије, Николић је рекао да је истина да постоји могућност и да то зависи од његовог односа са Александром Вучићем.

- Ми смо имали различите врсте договора… Ја сам био убијеђен да у вези са предсједничким изборима спроводимо исти план. Онда се испоставило да то није баш онако како смо се непрекидно договарали… Ми смо се недавно састали и мени је Александар написао на папиру на шта је спреман - рекао је Николић.

Николић је навео да је Вучић отворено писао да су заједно постигли све резултате, да треба и даље да наставе да раде заједно и да је он спреман да подржи и спроведе сваку његову политичку иницијативу, и да притом мисли на сваки његов конкретан приједлог за даљу сарадњу.

- Ја сам онда њему написао шта ја мислим да је наставак наше даље сарадње и сад вам отворено кажем - то су биле само двије варијанте: једна је била да се ја кандидујем за предсједника, а он да ме подржи, друга да се он кандидује и да га ја подржим, с тим што онда са правом очекујем да се вратим на функцију предсједника Српске напредне странке и да ми повјери мандат као предсједнику СНС-а за састав нове Владе, која би остала без премијера његовим избором за предсједника. Дакле, ништа што ја нисам урадио за њега - рекао је Николић.

Николић је истакао да још није добио конкретан одговор од Вучића, изузев овог што, како је рекао, представља наставак петогодишње кампање појединих чланова СНС-а против њега и наставак скоро једногодишње кампање против његовог кандидовања и евентуалног избора за предсједника Србије.

- Мислим да то можемо да се договоримо до сједнице Главног одбора СНС-а. Можемо и послије седнице, али претпостављам да је Александар Вучић одлучио да се не договоримо - рекао је Николић у интервјуу који је дао за Спутњик прије сједнице Главног одбора СНС-а, на којој је једногласно потврђена кандидатура Вучића за предсједника Србије.