latinica  ћирилица
19/02/2017 |  15:57 | Аутор: РТРС

Путовање кроз вријеме је могуће

Путовање кроз вријеме је могуће, сматра научник Андреј Канањин. Времеплов ће вјероватно ускоро бити направљен, а чак и обични смртници ће моћи њиме да путују.
Часовник (илустрација) -
Часовник (илустрација)

Никаква посебна припрема неће бити потребна, каже руски научник у интервјуу за Спутњик. За сад, тврди Андреј Канањин, путовање у будућност је могуће, што је више пута и експериментално потврђено. Принцип преласка у будућност је једноставан; неопходно је само направити летјелицу, односно летећи апарат који може да се креће брзином свјетлости.

- Ако полетите на оваквој летјелици, мање времена ће протећи него кад сте на Земљи. То је важно, како бисте могли да одредите колико далеко у будућност желите да одете - објашњава научник.

Фактички испада да овако описани времеплов јесте нека врста свемирског брода, а путовање кроз вријеме је заправо пут без повратка.

- Али људи би хтели да се врате! И ту настаје проблем. Савремена наука тврди да је повратак у прошлост немогућ. Нарушавање хронологије, односно историје какву ми познајемо, могло би да доведе до фаталних промјена у том историјском току, односно до временских парадокса - упозорава Канањин.

Најпознатији је "парадокс дједа", односно мисаони експеримент којим се доказује да је заправо немогуће путовати кроз вријеме. Овај парадокс полази од тезе да је могуће да човјек одлучи и успије да путује кроз вријеме, то јест да пронађе и убије свога дједа прије него што је упознао његову баку. То би значило да један од његових родитеља никад није ни могао бити зачет.

Са друге стране, ако путник није путовао кроз вријеме ради убиства, његов дједа је још жив, што значи да ће се он ипак родити, затим путовати кроз вријеме и убити дједу. Оваквим размишљањем се доведи у питање могућност путовања кроз вријеме. Осим тога, ако присуствујете у прошлости, значи да сте тамо већ били, да јесте и да ћете бити дио саме те прошлости која вас је ту и довела.

Већина научника је увјерена да у природи постоји механизам "хронолошке самоодбране" свемира од парадокса. Тако да, ако се неко упути у прошлост са злом намјером да убије неког старца, тој особи ће планове и намјеру нешто свакако покварити.

Значи, закључак је сљедећи: путовање у прошлост је теоретски могуће, али технолошки гледано, оно је милијарду пута теже него лет у будућност.

Ако у свемирским мјерилима наша цивилизација поживи још неко вријеме, ми можемо постићи брзину свјетлости. Штавише, већ данас отприлике разумијемо како би се то могло извести. Ако постоји макар један реални начин да се превазиђу разорни ефекти брзине свјетлости, онда ће сљедеће генерације неке напредније цивилизације свакако реализовати ову замисао.

Без обзира на то што у овом тренутку летеће машине за путовање кроз вријеме не постоје, чак се и не праве, постоје са друге стране цртежи и скице времеплова који би могао да поведе путнике у будућност. Важно је то што су све те постојеће варијанте физички и технолошки јасне савременим инжењерима. Другим ријечима, када наука још мало буде напредовала, биће могуће направити ове машине.

Ипак, реално је тешко да се то може догодити у наредних 1.000 година. Мада, никад се не зна, каже Андреј Канањин и додаје да је тешко било повјеровати прије 30 година да ће научници направити тако моћан компјутер који је у стању да побиједи свјетског шаховског шампиона.

Извор: Спутњик