latinica  ћирилица
20/02/2017 |  08:38 | Аутор: РТРС

Хитлеров телефон продат за 243.000 долара

Телефон Адолфа Хитлера, који је користио како би издао многе од својих команди, продат је на аукцији за 243.000 долара, саопштила је аукцијска кућа "Историјске аукције Александер“, а преноси АФП.
Хитлеров телефон (Фото:  Visa inte Pryl-artiklar Pryl / Övrigt ) -
Хитлеров телефон (Фото: Visa inte Pryl-artiklar Pryl / Övrigt )

Почетна цијена телефона била је 100.000 долара, а аукцијска кућа није саопштила име купца.

Телефон марке Сименс, чија је оригинална боја била црна, а који је префарбан у тамно црвену боју, има угравирано Хитлерово име, кукасти крст и орла – симбол Трећег Рајха, а пронађен је у његовом бункеру у Берлину 1945. године.

Аукцијска кућа је у каталогу телефон назвала „вјероватно најразорнијим оружјем свих времена, који је послао милионе људи у смрт“, као и да га је Хитлер користио за издавање већине наредби посљедње двије године Другог свјетског рата.

„Немогуће је пронаћи упечатљивију реликвију од основног средства које је користио најзлобнији човјек у историји“, наводи се у саопштењу.

Телефон су руски војници предали британском официру сер Ралфу Рајнеру као сувенир, убрзо након њемачке предаје, а Рајнеров син, који га је наслиједио, пустио га је у продају.

Један од запослених у аукцијској кући, рекао је АФП-у да се цијена телефона темељила на његовој „ријеткости и јединствености“.

„То је био Хитлеров мобилни телефон за уништавање“, рекао је jeдан од запослених.

Извор: Танјуг