latinica  ћирилица
20/02/2017 |  13:25 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Бајац и Демић добитници награде "Меша Селимовић"

Добитници награде "Меша Селимовић", коју Вечерње новости додјељују 29. пут за књигу године су Владислав Бајац за књигу "Хроника сумње" и Мирко Демић за роман "Ћутања из горе".
Додјела награде "Меша Селимовић" - Фото: СРНА
Додјела награде "Меша Селимовић"Фото: СРНА

Ове књиге проглашене су за најбоље књиге на српском језику, а ово је четврти пут да два писца дијеле награду.

Свечана додјела награде "Меша Селимовић" биће организована средином марта.

Демић је рекао да је веома поносан што је добио награду која носи име Меше Селимовића, писца "који је од несигурности и сумње изаткао најврједније странице наше литературе".

Он је додао да су сумња и несигурност и његови пратиоци, поготову посљедњих десет година од када исписује своје петокњижје, које роман "Ћутање из горе" хронолошки отвара.

"У овом роману у средишту је судбина Срба из Хрватске, гдје сам рођен. Признајем и то да сам неријетко помишљао како узалуд траћим своје дане на нешто што никога не дотиче. Зато сам почаствован сваким гласом којег су мојој књизи подарили критичари, а име Меше Селимовића ће ми бити додатно охрабрење и подстрек", рекао је Демић.

Бајац је, поводом објаве о добитницима награде, у писму медијима навео да "награде које носе имена великих писаца већ саме по себи чине част добитнику".

"Поносан сам што ми се овога пута име веже за врсног стилисту, сјетног грађанина и храброг трагаоца за правду", додао је Бајац.

Извор: Срна