latinica  ћирилица
20/02/2017 |  16:26 | Аутор: РТРС

Аутизам се може открити у првој години живота

Тим америчких научника открио је да се аутизам може детектовати много прије него што се појаве први симптоми путем магнетне резонанце.

Поуздану дијагнозу аутизма тренутно је могуће поставити најраније у доби од двије године, а то је већ узраст када поједини проблеми попут немогућности састављања сложених реченица или успостављања контакта очима достигну висок ниво.

Нова студија показује да се таква дијагноза може поставити у првој години живота што представља велики корак који ће помоћи љекарима да предвиде ризик од развоја аутизма.

Открића би могла довести до раног теста и терапије која дјелује док је мозак прилагодљивији. Научници су истраживали 148 беба за које се сматрало да имају повећан фактор ризика од аутизма, јер имају старијег брата или сестру с том дијагнозом.

Све бебе су са 12 и 24 мјесеца прошле магнетну резонанцу. Поређења ради, у истраживање је укључено и 40 беба које су имале низак ниво ризика. Откривено је да су бебе које су касније развиле аутизам имале много бржи раст набора на површини мозга од дјеце која нису развила аутизам. Тај бржи раст набора повезан је и с појавом других симптома у другој години живота, као што су закасњели говор и неукључивање у игру.

- Сада имамо могућност да идентификујемо дјецу која ће вјероватно бити аутистична, а то нам омогућује да интервенишемо прије појаве првих знакова аутизма -  рекао је професор Џозеф Пивен.

Истраживачи су на основу свих информација које су добили из ове студије креирали алгоритам који им је омогућио да у чак 80 одсто случајева успјешно предвиде да ли ће беба развити аутизам до друге године живота.

Извор: Агенције