latinica  ћирилица
20/02/2017 |  22:13 ⇒ 22:33 | Аутор: РТРС

Београдско драмско позориште прославило 70 година постојања

Премијером представе "Поморанџе за збогом" Биљане Поповић, у драматизацији Андреја Шепеткосвког и режији Ненада Гвозденовића и додјелом годишњих признања сарадницима, Београдско драмско позориште је обиљежило свој дан и 70. сезону.
Београдско драмско позориште -
Београдско драмско позориште

Претходно је мултимедијалном презентацијом на фасади, позориште на Црвеном крсту указало на умјетнике и представе који су обиљежили претходних седам деценија.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић у честитки запосленима у БДП навео је да је ово позориште било и остало "јединствена појава" у позоришном животу и "синоним за професионалну смјелост и храброст у трагању за новим позоришним изразом" и мјесто на коме је 70 година наступала "плејада бриљантних глумаца, редитеља и осталих позоришних радника".

На сцени "Раде Марковић" обратили су се секретарка за културу града Београда Ивона Јевтић и стални редитељ руског Волков театра Валериј Кирилов.

- Хвала професору Радету Марковићу, Оливери Марковић, Ђузи Стојиљковићу, Бати Паскаљевићу, Предрагу Тасовцу, Соји Јовановић, хвала свима који су својим радом, еланом и ентузијазмом обогатили српско позориште и оставили у аманет Београду, Београђанима и целој земљи иницијативу културе каква је Београдско драмско позориште - истакла је она.

Јевтићева је констатовала да када један театар прославља 70 година, он прославља године живота, мудрости и искуства свих умјетника који су га стварали, који су радили и који раде у њему и са надом да ће Београдско драмско позориште наставити да његује стандарде умјетности, који су поставили његови оснивачи.

Кирилов је уз оцјену да у БДП-у раде талентовани људи који остављају значајан печат, пожелио позоришту да надахнуће још 200 година (колико је Волков театар старији од БДП-а) не напушта његов ансамбл.

Он је уручио члановима ансамбла двије иконе из Јарославља - икону Александра Невског, великог руског борца, јер је "сваки глумац у позоришту борац за душе својих гледалаца" и икону Богородице, "симбола умекшавања срца". "Значи боримо се да срца наших гледалаца буду мекша", поручио је Кирилов.

Награда "Татјана Лукјанова" за вишегодишњи допринос Београдском драмском позоришту и позоришном животу Србије уручена је костимографкињи Јелени Стокући, а за најбоља остварења у представама БДП награђене су редитељка Ана Ђорђевић и глумице Ивана Николић и Јована Гавриловић за представу "Моје дете" Стојана Срдића.

Награда за радни допринос "Михајло Фејзуловски" за остварене резултате у раду у 2016. години уручена је Иди Ђорђевић (билетар), Наталији Пантић (шминкер-власуљар) и Дејану Поповићу (инспицијент).

Београдско драмско позориште је и овогодишњи добитник Сретењског ордена трећег степена, који је предсједник Србије Томислав Николић уручио директору БДП Слободану Ћустићу 15. фебруара поводом Дана државности.

Извор: РТС