latinica  ћирилица
21/02/2017 |  07:23 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Усвојен буџет Регулаторне комисије у износу 2,5 милиона КМ (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас буџет Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за ову годину у износу од 2,5 милиона КМ.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

21.35... Буџетом је планирано смањење текућих трошкова Регулаторне комисије за енергетику у 2017. години у односу на прошлу годину за 2,01 одсто, као и смањење трошкова зарада и накнада зарада радника у односу на прошлу годину.

Посланици су к знању примили годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2015. годину.

У данашњем, трећем наставку 16. редовне сједнице, усвојена је Информација о остваривању права избјеглица, расељених лица и повратника и Информација о активностима Републике Српске у областима регионалне и институционалне сарадње.

На приједлог Комисије за избор и именовање Народна скупштина Републике Српске именовала је Програмски савјет Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/.

На приједлог Управног одбора РТРС-а, Народна скупштина изабрала је Програмски савјет РТРС-а који чине: представник младих Боривоје Обрадовић, представник пензионера Иван Фигурек, представник удружења послодаваца Саша Аћић, представник синдиката Игор Ратковић, представник националних мањина Лариса Човић, представник вјерских заједница Зоран Пајкановић, представник универзитета Љубомир Зубер, представник удружења цивилног друштва Амела Башић Томић, представник новинара Сандра Ковачевић Ђурђевић, представник удружења жена Зорана Кисић и представник осталих Небојша Алексић.

Народна скупштина Републике Српске није разматрала извјештај скупштинске Комисије за избор и именовање о разрјешењу дужности правобраниоца и замјеника правобраниоца Републике Српске Данијеле Новаковић и Мирка Стојчиновића.

На захтјев Владе Српске са дневог реда 16. сједнице повучен је извјештај Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и Фондова о пословању за 2015. годину, са извјештајем независног спољног ревизора.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда окончао је 16. редовну сједницу парламента Српске.

21.15... У Републику Српску до сада се вратило 267.807 лица, док је 59.765 са признатим статусом расељених лица, наводи се у информацији о остваривању права избјеглица, расељених лица и повратника коју је размотрила Народна скупштина Републике Српске.

У информацији се истиче да је у Републици Српској предратним власницима враћено 94.228 стамбених јединица условних за становање, док је обновљено и санирано више од 72.000.

Посебна пажња посвећена је пројекту "Интегрисани програм подршке за реинтеграцију повратника на основу Споразума о реадмисији", а ријеч је о враћању и прихватању лица која не испуњавају или више не испуњавају услове за улазак и боравиште на територији друге државе.

О апсолвираним тачкама дневног реда посланици ће се изјашњавати вечерас.

20.23... Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да представништва Републике Српске у иностранству више штите интересе Српске него дипломатско-конзуларна мрежа БиХ.

Клокић је рекао у завршној ријечи у парламенту Републике Српске о информацији и активностима Српске у областима регионалне и институционалне сарадње, да су средства за рад представништава Републике у иностранству транспарентно утрошена, а што сваке године потврђују позитивни ревизорски извјештаји.

У име Владе Републике Српске, Клокић је изразио жаљење због изненадне смрти руског амбасадора при Савјету безбједности УН Виталија Чуркина, који је до сада користио извјештаје Републике Српске о ситуацији у БиХ.

Посланици опозиције затражили су од Владе Републике Српске смјену шефа Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрада Кесића због, како су навели, лошег рада овог Представништва и увођења америчких санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је информацију о активностима Републике Српске у областима регионалне и институционалне сарадње.

19.55... Сарадња Републике Српске са Србијом у прошлој години била је од посебног значаја и одвијала се континуирано, наводи се у информацији о активностима Српске у областима регионалне и институционалне сарадње, о којој је вечерас почела расправа у Народној скупштини Републике Српске.
Приоритетно су предузимане активности с циљем постизања већег степена реализације заједничких програма и пројеката, истиче се у информацији.

Представљајући ову информацију, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да је Влада Републике Српске наставила са континуираним радом на усаглашавању заједничких ставова и доброј координацији унутар институција Републике Српске.

У 2016. години Република Српска поднијела је два редовна извјештаја Савјету безбједности УН, у којима су изнесена мишљења и ставови институција Републике Српске у вези са актуелним приликама у Републици Српској и БиХ, наводи се у овој информацији.

19.00...Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је ретроактивна примјена закона срушила правосуђе БиХ.

"О овоме сам говорио и пред међународним званичницима и имао велике неугодности. Погрешном примјеном закона неко је добио за 10 или више година затвора него што је требало", рекао је Касиповић у Народној скупштини Републике Српске у расправи о годишњем извјештају Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2015. годину.

Он каже да се у БиХ наставља са политичким суђењима и пита гдје се оваквим радом може стићи.

"Никада се нико није прецизно одредио и рекао да су људи, ретроактивном примјеном закона, незаконито осуђени на неразумне казне законе, што је невјероватно. У свему овоме није ријеч о незнању, нажалост", додао је Касиповић.

Посланици владајуће већине и опозиције у Народној скупштини Републике Српске сагласни су да правосуђе у БиХ није ефикасно, да је неопходна његова квалитетна реформа и недопустива ретроактивна примјена закона.

Они су затражили да наредни извјештај о раду ВСТС-а Народној скупштини буде достављен на српском језику, а не као наведени, који је штампан на хрватском језику.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ /ВСТС/ за 2015. годину у коме се наводи да су спроведене многе активности у правосуђу које су као резултат имале побољшање рада судова и тужилаштва у БиХ.

17.35... Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је у Бањалуци, након редовне паузе, расправом о годишњем извјештају Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2015. годину.

На сједници ће бити разматрана и информација о активностима Републике Српске у областима регионалне и институционалне сарадње.

Посланици ће разматрати и информацију о остваривању права избјеглица, расељених лица и повратника.

15.15... Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Бранислав Бореновић рекао је данас у Парламенту Српске да нико не може бити задовољан радом правосудних институција у БиХ, јер нема резултата у борби против криминала и корупције.
"Немамо никакав механизам којим можемо мјерити ефекте рада тужилаца и судија. Невјероватно је да имамо 1.341 судију и тужиоца у БиХ, а да нема резултата у борби против криминала и корупције", рекао је Бореновић у расправи о годишњем извјештају Високог судског и тужилачког савјета БиХ /ВСТС/ за 2015. годину.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Желимир Нешковић истакао је да је неопходно започети квалитетну реформу правосуђа у БиХ.

"Ту прије свега мислим на усвајање закона о Уставном суду БиХ да би стране судије биле разријешене са функција. Нажалост у БиХ нема политичке воље за рјешавање овог проблема", рекао је Нешковић и оцијенио да Уставни суд БиХ ради у складу са интерним правилником и у интересу Бошњака.

Он сматра да се активније мора радити и на рјешавању предмета ратних злочина почињених над Србима, међу којима је случај "Добровољачка улица".

Посланик СРС-а у Народној скупштини Републике Српске Миланко Михајилица сматра да не постоји озбиљна политичка воља за борбу против криминала и корупције у БиХ.

"Општа оцјена јавности јесте да правосуђе у БиХ ради веома лоше. Доста смо констатовали да ситуација у правосуђу није добра и вријеме је да то коначно промијенимо", рекао је Михајилица.

14.00... Члан Високог судског и тужилачког савјета БиХ Жељка Радовић тврди да су спроведене многе активности у правосуђу које су као резултат имале побољшање рада судова и тужилаштва у БиХ, осигурање бољих услова рада за судије и тужиоце, те ефикаснији приступ правди и грађанима.

Образлажући годишњи извјештај ВСТС БиХ за 2015. годину Радовићева је истакла да ВСТС годинама преузима различите мјере ради повећања ефикасности рада правосудних институција у БиХ, те смањења трајања процедура.

"Укупан број неријешених предмета у судовима у БиХ у 2015. години смањен је за додатних осам одсто у односу на 2014, односно за 31.602 предмета, чиме је настављен позитиван тренд смањења броја неријешених предмета", рекла је Радовићева.

Она је навела да су с циљем рјешавања старих предмета, без обзира има ли конкретни суд већи или мањи број таквих предмета, у 2015. години сви судови имали обавезу да сачине планове за њихово рјешавање.

"Захваљујући плановима, судови су ријешили више од 180.000 најстаријих предмета, те додатно смањили њихову старосну структуру. ВСТС је у 2015. години посебну пажњу посветио и рјешавању стечајних предмета, што је као резултат имало смањење трајања стечајних предмета за четири одсто", додала је Радовићева.

12.55 Народна скупштина Републике Српске размотрила је приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2017. годину у износу од 2,5 милиона КМ, према којем је планирано смањење трошкова.

Смањење текућих трошкова у односу на прошлу годину планирано је за 2,01 одсто, као и смањење трошкова зарада и накнада зарада радника у односу на прошлу годину, наводи се у приједлогу буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2017. годину.

Најзначајнији дио расхода односи се на сервисирање главнице кредита којим је финансирана изградња нове пословне зграде Регулаторне комисије у износу од 169.153 КМ, што је за 6,10 одсто више него у 2016. години.

11.50 У приједлогу буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2017. годину, о којем се данас расправља у Народној скупштини Српске, предвиђено је да буџет за ову комисију износи 2,5 милиона КМ. Планирано је смањење текућих трошкова Регулаторне комисије за енергетику у 2017. години у односу на прошлу годину за 2,01 одсто, као и смањење трошкова зарада и накнада зарада радника у односу на прошлу годину, наводи се у приједлогу буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2017. годину.

Најзначајнији дио расхода односи се на сервисирање главнице кредита којим је финансирана изградња нове пословне зграде Регулаторне комисије у износу од 169.153 КМ, што је за 6,10 одсто више него у 2016.години.

Посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић сматра да је ова Комисија неопходна како би обављала послове регулатора, али да у овом извјештају недостају бројчани показатељи.

Посланик СДС-а Миладин Станић сматра да би Влада Републике Српске требало да повуче овај извјештај из скупштинске процедуре, додајући да би чланови Комисије за енергетику Републике Српске требало да имају мање плате од министара у Влади Републике Српске.

Посланик НДП-а Драган Чавић затражио је податке о броју запослених у овој Комисији, њиховим просјечним платама и накнадама.

Чавић сматра да је срамотно да неки од запослених у Комисији имају плате од 4.500 КМ, а да се то остварује на основу повећања износа накнаде за обновљиве изворе енергије и цијене струје.

Посланици опозиције прије разматрања приједлога буџета Регулаторне комисије за енергетику за 2017. годину изразили су негодовање зато што је на приједлог Владе Републике Српске из скупштинске процедуре повучен извјештај Инвестиционо-развојне банке и фондова о пословању за 2015.годину.

......