latinica  ћирилица
21/02/2017 |  09:58 ⇒ 10:16 | Аутор: РТРС

Знате ли за нацистичку прошлост Фанте?

Знате ли како је настало популарно газирано пиће Фанта?
Фанта - Фото: Getty Images
ФантаФото: Getty Images

Са више од 100 окуса широм свијета, Фанта је једно од најпопуларнијих газираних безалкохолних пића с воћним окусом. Иако је сада производи Кока-кола, заправо је настала у нацистичкој Њемачкој.

Компанија Кока-кола дошло је у Њемачку 1929. године. Реј Паверс, досељеник из Америке, почео је пунити боце Кока-колом у Њемачкој те је својим трудом и амбицијом увелике допринио развоју фирме. У периоду од само четири године, Кока-кола је у Њемачкој продавала 100.000 сандука годишње.

Када је 1933. године Адолф Хитлер дошао на власт, Паверс се већ био суочио с бројним потешкоћама због нацистичког противамериканизма и противкапитализма, али је ипак успио задржати фирму даље од владе, те су до 1939. године у Њемачкој постојале 43 творнице за пуњење боца и више од 600 локалних дистрибутера.

Кока-кола из Њемачке

Паверс је 1938. године погинуо у аутомобилској несрећи, а замијенио га је Нијемац Макс Кајт, који се посветио фирми и постао још успјешнији од Паверса. Његова изванредна маркетиншка стратегија увјерила је људе да је Кока-кола заправо њемачки производ, а циљна група (под мотом "Mach doch mal Pause" - Хајде, узми паузу) били су индустријски радници. Кока-кола је била један од три главна спонзора Олимпијских игара у Берлину 1936. године, када је Хитлер био поносни домаћин народима из цијелог свијета.

Међутим, почетком Другога свјетског рата, Кајту је постајало све теже набавити сируп Кока-коле за прављење овог пића. Остао му је само још један избор- измислити ново пиће.

Од Коле до Фанте

Погледао је састојке који су му били на располагању, углавном остатке из других прехрамбених индустрија и направио нови наранџасти сок. Чак је и организовао такмичење за назив новог пића, под мотом "Послужите се маштом". На њемачком језику "машта" се каже "Fantasie". Тада је њемачкоме продавачу Џоу Кипу осванула идеја за Фанту.

Нови наранџасти сок је постао популаран као и Кока-кола и због њега су творнице за пуњење боца остале радити широм Њемачке. Заправо је Фанта постала толико популарна да се до 1943. године продавала у Њемачкој и у окупираним земљама.

Фанта је постала најпопуларније безалкохолно пиће у Европи, а људи су је чак користили за заслађивање хране због штедње на шећеру. И данас се у Њемачкој припремају сласни "Fantakuchen" (Фанта колачи).

По завршетку Другог свјетског рата компанија је престала производити Фанту, али када се Пепси почео ширити у 1960-има, Кока-кола је вратила Фанту и почела је продавати и у Америци.

Извор: Индекс