latinica  ћирилица
21/02/2017 |  10:27 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

Шаровић: Одгођена сједница нема везе са ревизијом тужбе; Мектић: Има везе! (ВИДЕО)

Најава покретања ревизије пресуде против Србије и дефинитивно је БиХ гурнула у политичку кризу. Након Представничког дома, данас није одржана ни уредно најављена сједница Савјета министара.
Сједница Савјета министара БиХ, која је билa најављена, није одржана - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХ, која је билa најављена, није одржанаФото: СРНА

Колегијум је одлучио да одржи телефонску сједницу, док је редовна, пролонгирана за сљедећу седмицу. Цијелу конфузију око неодржавања сједнице подгријале су и различите изјаве министара из Савеза за промјене, о разлозима неодржавања сједнице.

Хоће ли или не бити сједнице – цијелог приједподнева владала је конфузија по ходницима испред сале Савјета министара. Иако су поједини министри већ потврдили да сједнице бити неће, у Звиздићевом кабинету званичне информације нису имали до посљедњег тренутка. А очигледно ни министарка одбране Марина Пендеш, која се једина појавила у заказано вријеме.

И док су сниматељи снимали празну салу, министар безбједности Драган Мектић потврђивао је новинарима како српски министри неће учествовати у овом тијелу док се не разријеши питање ревизије пресуде.

"Да кажем то је покушај, наш покушај да то вратимо у институције система", рекао је Мектић.

Истовремено, министар спољне трговине Мирко Шаровић, новинарима којима није био дозвољен улаз у зграду, потврдио је да редовне сједнице нема и да је одржана телефонска о питањима у вези са дефинисаним роковима.

"Заједнички смо се договорили господин Звиздић, Беванда и ја да редовну сједницу помјеримо за сљедећу седмицу". изјавио је Шаровић.

Међутим, новинари су остали прилично збуњени када је на конкретна питања да ли то има везе са ревизијом и недавном сличном ситуацијом у Представничком дому дао опречне одговоре.

"Не, никакав апсолутно. Не, не, ми смо данас говорили само о дневном реду, о хитним питањима и наставак је у уторак по овим питањима која су била на дневном реду", нагласио је Шаровић.

Да има везе с ревизијом, Шаровића је демантовао и његов страначки шеф Вукота Говедарица. Истиче да је Шаровић затражио пролонгирање сједнице како је јуче и договорено на састанку српских представника који чине власт на бх нивоу, да се не би, истиче, долијевало уље на ватру.

"Дакле, то је разлог, наравно има свакако са ревизијом, али из једног да кажем посебног осјећаја за сједницу Предсједништва која напокон треба да се догоди, то је био разлог зашто је дошло до пролонгирања сједнице Савјета министара", изјавио је Говедарица. 

Огласио се и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић који потврђује да је Колегијум одлучио да сједницу пролонгира.

"Оно што желим посебно да подвучем јесте да ће Савјет министара БиХ засигурно бити глас разума у тренутно узаврелој атмосфери, јер од рада Савјета министара зависи рад бројних институција", истиче Звиздић.

Док Звиздићева порука упућује на смиривање тензија, очигледно не допире до његовог страначког шефа Бакира Изетбеговића. Остаје неизвјесно да ли ће се Савјет министара састати сљедећег уторка, као и да ли ће сједница Представничког дома бити одржана 7. марта. Све зависи од сједнице Предсједништва БиХ заказане за два дана.

На телефонској сједници Савјет министара БиХ усвојио је данас Акциони план за образовање из људских права за новинаре и медијске професионалце који обухвата законе и законске одредбе којима се обезбјеђује слобода у приступу информацијама и заштити слободе изражавања и мишљења.