latinica  ћирилица
21/02/2017 |  11:33 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Ђурић и Чепурин: Србима на КиМ што прије омогућити да формирају ЗСО

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић разговарао је данас са руским амбасадором у Србији Александром Чепурином о припремама за наредну редовну сједницу Савјета безбједности УН о Косову и Метохији.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Тема разговора било је и заједничко дјеловање у спречавању чланства самопроглашеног Косова у међународним организацијама, саопштено је из Канцеларије за Косово и Меотхију.

Чепурин је поновио принципијелан став Руске Федерације по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, те истакао спремност руске стране да и убудуће активно подржава напоре у сврху заштите права и легитимних интереса Србије у односу на Косово и Метохију.

Ђурић је Чепурина информисао о току дијалога Београда и Приштине, а размотрена је и политичко-безбједносна ситуација на Косову и Метохији.

Он је истакао да је Србима на Косову и Метохији неопходно што хитније омогућити да у садејству са Београдом формирају заједницу српских општина, у складу са договорима постигнутим у Бриселу.

Ђурић је Чепурину изразио саучешће поводом смрти руског амбасадора при УН Виталија Чуркина, оцијенивши да су Руска Федерација и свјетска дипломатија изгубили великог борца за поштовање међународног права и тековина на којима почивају Уједињене нације.

"Република Србија је амбасадору Чуркину и Руској Федерацији вечно захвална на свему што су учинили за заштиту територијалног интегритета и суверенитета наше државе, као и угледа Србије и српског народа", рекао је Ђурић.

Чепурин је захвалио Ђурићу на саучешћу и рекао да се амбасадор Чуркин залагао за поштовање међународног права као темеља међународних односа, те да је био тијесно везан за Србију и увијек приступао са жељом да помогне Србији и српском народу.

Извор: СРНА