latinica  ћирилица
21/02/2017 |  12:13 | Аутор: РТРС

Папа "преполовио" број ходочасника из Италије у Међугорју

Италијански ходочасници окрећу леђа Међугорју, а један од битних разлога јесте негативан став папе Фрање о наводним указањима Госпе.
Папа Фрањо (Фото: medjugorje-info.com) -
Папа Фрањо (Фото: medjugorje-info.com)

Туристичке агенције које су се, прије свега, бавиле организацијом вјерских излета за Италијане у ово познато херцеговачко мјесто у коме се Госпа, наводно, први пут указала прије 36 година - стављају "кључ у браву".

Број италијанских ходочасника је преполовљен, а разлози су економска криза у Италији, али и критике које на рачун међугорског феномена стижу чак и од папе Фрање.

Међугорје као мјесто указања, упркос милионима ходочасника, Ватикан никада службено није признао, а у току је и процес одлучивања о статусу овог мјеста, за које је задужена комисија коју је именовао папа.

Познат је став папе Фрање да "Госпу не треба третирати као поштара и суперзвијезду".

Мауро Ђанини, власник агенције "Мауро", објавио је да затвара свој бизнис који је био "ослоњен" на италијанске ходочаснике.

Он наводи да је из Италије годишње у Међугорје стизало и више од 200.000 ходочасника, да би се у љето 2016. тај број смањио на педесетак особа по трајекту, наводи "Слободна Далмација".

Агенција "Коло Кроација" из Милана, која се више од двадесет година бавила и ходочасничким туризмом према Међугорју, такође, потврђује да број ходочасника рапидно опада у посљедње двије године, изузев Пољака.

Извор: СРНА