latinica  ћирилица
21/02/2017 |  12:52 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

У марту потписивање Споразума о клириншком дугу

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда предложио је током сусрета са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовим неколико термина у марту за потписивање Споразума о клириншком дугу.
Вјекослав Беванда (Фото: Beliczay Laszlo) -
Вјекослав Беванда (Фото: Beliczay Laszlo)

Тачан термин биће познат након одговора руске стране о одговарајућем датуму, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Договорено је да ће Споразум бити потписан у Москви, након чега ће обје земље наставити са спровођењем даљих активности које претходе извршавању обавеза из Споразума.

Током састанка саговорници су изразили задовољство због чињенице да су у обје земље завршене све потребне процедуре, као и да су стекли услови за потписивање овог споразума, додаје се у саопштењу.

Беванда и Иванцов су разговорали и о припремама за састанак Међудржавне комисије за сарадњу двије земље и у том смислу констатовано је да треба наставити консултације са ентитетима у вези са закључивањем уговора о избјегавању двоструког опорезивања између БиХ и Русије.

Беванда и Иванцов разговарали су о актуелној политичкој ситуацији, као и о спровођењу економских реформи у БиХ.

Према важећим законски прописима, око 125 милиона долара од наплате клириншког дуга биће подијељено Федерацији БиХ 58 одсто или 72.591.543 долара, Републици Српској 29 одсто или 36.295.771 долара, институцијама БиХ 10 одсто или 12.515.783 долара и Брчко дистрикту три одсто или 3.754.735 долара.

Извор: Срна