latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:06 ⇒ 15:26 | Аутор: РТРС

Да ли су електричне четкице боље?

Нико не може да уради 30.000 покрета руком у минуту, брзином којом вибрира електрична четкица за зубе, али то не значи да су такве четкице увек бољи избор од ручних, каже Томас Волф из Удружења немачких стоматолога.
Прање зуба (илустрација) -
Прање зуба (илустрација)

- Механичко уклањање денталног плака је најважније - објашњава Волф. - И заправо се све своди на то колико добро неко користи своју четкицу за зубе, независно од тога да ли је електрична или не.

Иако нека испитивања показују да људи који су вјешти у коришћењу електричне четкице могу да уклоне више наслага од оних који се користе ручним четкицама, "разлика није толико велика да би стоматолози препоручили искључиво електричне", рекао је Волф.

Најважније је очистити све зубе са свих страна, а није наодмет ни касније четкицом протрљати језик неколико пута, савјетује Волф.

Ефикасна техника четкања подразумијева да четкицу треба држати под углом од 45 степени, пола на зубном месу, пола на зубу и кружним покретима малим притиском прати зуб по зуб.

Али, треба водити рачуна о томе да су влакна четкице што мекша и глава четкице довољно мала да успије да допре и до задњих зуба са задње стране.

Електрична четкица препоручује се свим пацијентима који немају стрпљења за "дуготрајно" четкање и којима је прање задњих зуба отежано, због њиховог удаљеног положаја.

Предност електричне четкице је и "орални туш" којим се врло ефикасно чисте интердентални простори, а мана јој је висока цијена.

Извор: Новости