latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:17 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Приједор: Донирана неонатална сонда (ВИДЕО)

Кабинет за ултразвучну дијагностику приједорске Опште болнице "Доктор Младен Стојановић", добио је неонаталну сонду за ултразвук мозга новорођенчади. Вриједност донације је 9.000 марака, а намијењена је за рано откривање обољења код беба.
Неонатална сонда - Фото: РТРС
Неонатална сондаФото: РТРС

Прије ове донације, љекари су се годинама сналазили користећи абодоменалну сонду, којом ултразвучно нису могли јасно видјети све структуре мозга новорођенчади. Неонатална сонда знатно ће унаприједити дијагностику, у циљу раног откривања болести и аномалија код беба.

"Неонаталном сондом можемо да откријемо какве су латералне коморе лијева, десна, трећа, четврта. Индикације за рад неонаталне сонде су васкуларне аномалије мозга, крварења, тумори мозга, цисте", каже спец. педијатар и шеф Бејби бокса Опште болнице "Др Младен Стојановић" Приједор, Андрија Вукотић.

Вриједност донације износи 9.000 марака. Овај поступак предузећа "Аустронет" из Козарца, код Приједора, најбољи је примјер другима.

"Донирамо овој болници, значи нашој болници у Приједору сонду која ће надам се бити од велике потребе гдје ће се моћи на вријеме неке болести открити и на тај начин те мале бебе излијечити", истакао је директор предузећа "Аустронет" Приједор Енес Кахримановић.

У приједорској болници истичу да је дугачка листа приоритетне опреме, коју је тешко обезбиједити редовним приходима.

"Ми имамо потребу да замијенимо одређену опрему као што су дефибрилатори, које морамо имати на свим мјестима гдје се може појавити проблем срчаног ареста. Затим у овом моменту би нам требало бар пет шест ЕКГ апарата. С правом очекујемо да се коначно стави на дневни ред набавка магнетне резонанце у ову установу", рекао је директор Опште болнице "Др Младен Стојановић" Приједор, Мирко Совиљ.

У овој регионалној болници очекују и опремање ангио сале, проширење дијагностике у лабораторији, а потребно им је и ново санитетско возило.