latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:26 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Фоча: Стамбено збрињавање за социјално ургожено становништво (ВИДЕО)

За распуштање колективног центра у којем су смјештени расељени са подручја општине Фоча и за стамбено збрињавање социјално ургоженог становништва, у овој години биће уложено два милиона и стотину хиљада марака.
Нове стамбене зграде - Фоча - Фото: РТРС
Нове стамбене зграде - ФочаФото: РТРС

То подразумијева изградњу двије стамбене зграде од 32 стана у приградском насељу Баракавац.

Стан би требало да добије и породица тешко обољелог демобилисаног борца Боже Додера који као подстанар живи у насељу Трноваче. Стан ће добити и четворочлана породица Максимовић у којој је једно од дјеце обољело од церебралне парализе. Послије двадесет и једне године подстанарства, сретни су да ће коначно добити кров над главом.

"Иначе свакако смо се сналазили, плаћали кирију. Од ове године општина нам је изашла у сусрет да нам плаћа станарину за стан у којем смо сада док се не направи нова зграда", каже Ранка Максимовић.

У комшилуку градиће се још једна стамбена зграда од 20 станова, за смјештај расељених који су користили алтернативни смјештај у колективном центру на Миљевини.

"Пројекат је готов. Општина је обезбиједила локацију и сву осталу инфраструктуру. Расписивање тендера за избор извођача очекујемо до краја мјесеца тако да би радови могли бити почети крајем љета. Очекујемо да би зграда могла бити завршена до краја године", истакао је начелник Фоче, Радисав Машић.

Овај пројекат, општина Фоча проводи уз подршку Министарства за избјегла и расељена лица Републике Српске, у којем ће за изградњу зграде за стамбено збрињавање расељених бити издвојено милион и по марака, а за социјално угрожене 600 хиљада марака.