latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:42 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Брчко: Дискриминација слијепих и слабовидих (ВИДЕО)

Око 50 чланова Удружења слијепих и слабовидих у Брчком годинама су дискриминисани у односу на лица са инвалидитетом у републици Српској и Федерацији БиХ.
Слијепи и слабовидни - Брчко - Фото: РТРС
Слијепи и слабовидни - БрчкоФото: РТРС

Све власти до сада,кажу, обећавале су им закон који би омогућио исти или сличан износ за туђу његу као у окружењу, али све је остајало на обећањима.

Недељко Јовић је слабовида особа више од 40 година, и неопходна му је помоћ другог лица. За ту помоћ из Центра за социјални рад добија свега 60 марака мјесечно, док исте особе у Српској имају, 160 марака. То, каже, вријеђа.

"Шта можемо? Не можемо ништа, урадити, али већи је проблем  што нас тако третирају", истиче Јовић.

Боли их каже то што ни у 16 година од формирања Дистрикта, нису успјели овај проблем ријешити, иако су им у свим претходним Владама и ОХР-у, обећавали помоћ.

"Свугдје су нас лијепо примали, обећавали нам да се ради Закон о нивелацији истих на нивоу БиХ, и тако сваке четврте године", додао је Јовић.

Влада у Брчком је наложила да Комисија у Центру за социјални рад изради смјернице, којима би био измјењен постојећи закон, и упућен у скупштинску процедуру. Тим измјенама би дугогодишњи проблем туђе његе за ова лица био ријешен. Према њему би особе првог нивоа имале 162 марке.

Лице које је у тешкој зависности примало би 126 марака, лице које је у умјереној зависности од другог лица би примало 90 марака и они који би били категорисани у малој зависности од другог лица, они би примали 54 марке", рекла је директор Центра за социјални рад, Брчко, Наташа Стевановић.

У Удружењу напомињу да је тај приједлог Центра стар 10 година, и, ако се нешто не промијени, ни у овом мандату неће бити усвојен.