latinica  ћирилица
21/02/2017 |  16:39 | Аутор: РТРС

Нови захтјев за суспензију тужиоца Чавке

Канцеларија дисциплинског тужиоца затражила је суспензију тужиоца Тужилаштва БиХ Олега Чавке због кривичне истраге која је отворена против њега, рекла је данас Срни портпарол Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ Маријана Поповић.
Олег Чавка - Фото: dnevni avaz
Олег ЧавкаФото: dnevni avaz

Поповићева је додала да ће првостепена дисциплинска комисија ВСТС најкасније за осам дана донијети одлуку о овом захтјеву.

Чавка је за Бирн рекао да није упознат да је отворена нова истрага против њега, негирајући да је учествовао у коруптивним дјелима у предмету "Џокер", у којем је више лица оптужено за недозвољен промет акцизним производима и кријумчарење.

Он је навео да је за њега ово "очекивана прљава кампања истих људи који роваре и раде лоше ствари у Тужилаштву БиХ већ годинама".

"Нећу се због свега овога нарочито узбуђивати. Није ми драго да чујем, али очекујем да ће виновници овог поступања одговарати за оно што су урадили и да никаквих посљедица по мене неће бити зато што ја апсолутно нисам ништа погрешно урадио", додао је Чавка.

Говорећи о раду у предмету "Џокер", он је навео да је одбрана Зорана Поповића, једног од оптужених, прошле године понудила споразум о признању кривице.

"Ја сам ту понуду прихватио, сачинио сам споразум о признању кривице на годину дана затвора и споредне новчане казне од 50.000 КМ. Том приликом споразум је послат у кабинет и тадашњи шеф кабинета /главног тужиоца/ Хасан Плех споразум није одобрио, ма шта то значило да таква особа нешто одобрава. Ту своју одлуку је овјерио факсимилом главног тужиоца Салиховић Горана", рекао је Чавка.

Он је додао да је поступак настављен и да није урађено ништа погрешно.

"На крају крајева, овдје је суд изрекао казну, а не тужилац", нагласио је Чавка.

Против њега је раније отворена истрага због ношења кући телефона заплијењеног у истрази, али ни тада ВСТС није прихватио захтјев за суспензију.

Главни тужилац БиХ Горан Салиховић суспендован је у септембру прошле године због сумње да је починио низ злоупотреба, између осталог да је омогућавао неовлаштеним особама, укључујући Плеха, да испитују свједоке.

Извор: СРНА