latinica  ћирилица
21/02/2017 |  19:24 | Аутор: РТРС

Брисел тражи да Лондон врши уплате у европски буџет до 2023. године

Европска комисија жели да Британија улаже у пројекте ЕУ четири године након што потпише договор о изласку из европског блока, а уплате ће трајати до краја 2023. године, пише британски дневник "Дејли телеграф".
Брегзит - скидање заставе  (Фото:seligreporters.com) -
Брегзит - скидање заставе (Фото:seligreporters.com)

Лист наводи да је план о уплатама дио захтјева ЕУ да Британија, прије одобрења договора којим ће бити ријешени будући односи, плати 60 милијарди евра или "рачун за Брегзит".

Према писању листа, сугестија да би Британија требало да врши уплате до 2023. године изнијета је почетком мјесеца на састанку главног преговарача Европске комисије о Брегзиту Мишела Барнијеа и вишерангираних званичника из преосталих 27 чланица ЕУ.

Циљ уплата је да се помогне превазилажење "црне рупе" у буџету од десет милијарди евра настале одласком Британије из ЕУ, због чега би богатије земље попут Њемачке и Француске морале да плаћају више, а сиромашније, као што су Пољска и Мађарска, мање.

"Европска комисија жели да Британија уплаћује у ратама од дана одласка 2019. године, па све до 2023. године", рекао је извор из Брисела.

Британски премијер Тереза Меј обећала је да ће Лондон престати са "обимним доприносима" годишњем буџету ЕУ након Брегзита, али ће Брисел захтијевати да и даље врше уплате да би се испоштовале обавезе раније предузете буџетом од 2014. до 2020. године.

Извор: СРНА