latinica  ћирилица
21/02/2017 |  21:30 | Аутор: РТРС

Чак и чаша пива дневно повећава ризик од срчаних болести?

Мушкарци који пију више од једне флаше пива дневно током неколико година причињавају велику штету својим артеријама, која их може коштати живота, кажу британски научници.
Пиво (Фото: Thinkstock) -
Пиво (Фото: Thinkstock)

Они кажу да алкохол утиче на еластичност зидова артерија, што слаби крвоток, а неки резултати показују да нема такав утицај на жене. Ипак, истраживачи кажу да је то можда посљедица тога што је 73 одсто од њихових 3.869 испитаника било мушког пола.

Истраживачи Универзитетског колеџа у Лондону пронашли су везу између алкохола и ослабљене еластичности артерија приликом испитивања навика у конзумацији алкохола код особа старости између 30 и 60 година, током 25-годишњег периода.

Испитаници су евидентирали колико вина, пива, сајдера и жестоких пића пију током недјељу дана и редовно контролисали своје артерије.

Истраживачи су затим поредили податке и открили да појачана конзумација активира одређене ензиме који воде накупљању колагена и укрућивању артерија.

“На основу ових открића, тим жели да истражи више различитих група људи, јер смо у овом истраживању били ограничени готово искључиво на мушкарце и да препознамо везу између алкохола и ризика за кардиоваскуларна обољења“, каже вођа студије др Дараг О Нил.

Претјеривање у алкохолу друге студије су повезале са повишеним крвним притиском, гојазношћу, можданим ударом, неким облицима рака, самоубиством и саобраћајним несрећама.

Нова открића објављена су у часопису "Journal of the American Heart Association".

Извор: Даилy Маил