latinica  ћирилица
22/02/2017 |  08:58 | Аутор: РТРС

Бијели хљеб, ипак, није лош?

Иако се одавно говори о томе да је бијели хљеб лош за здравље, није баш тако.
Хљеб - Фото: илустрација
ХљебФото: илустрација

Нема разлога да из исхране потпуно избаците бијели хљеб, кажу стручњаци.

Научници кажу да, супротно увреженом мишљењу, бијели хљеб не мора нужно да допринесе гомилању вишка килограма.

Заправо, то у потпуности зависи од вашег организма, тачније, зависи од тога како бактерије које природно имате у стомаку реагују на хљеб.

Израелски истраживачи анализирали су како конзумација бијелог хљеба утиче на здравље, тако што је од 40 учесника студије једна група јела домаћи, а друга бијели хљеб.

Ниво шећера у крви порастао је у обје групе, али се испоставило да ниједна од група није "набацила" килограме.

Ово је за сада најчвршћи доказ да су микробиоми, бактерије које се налазе у стомаку, кривац за гојење, кажу стручњаци.

Томе у прилог говори чињеница да су успјели да врате у нормалу ниво шећера у крви, тако што су сваком учеснику одредили посебан режим исхране у складу са бактеријама које имају у стомаку.

- Постоји мишљење да је један хљеб бољи од другог. Индустријски производ хљеб се сматра лошим у односу на домаћи. Ипак, открили смо да реакција тијела на хљеб, као и на сваку другу намирницу, зависи од бактерија у организуму - кажу др Еван Елинав са "Вајцман" института у Израелу.

- Ријеч је о персонализованом ефекту који имамо за сваку врсту хране. Не постоји само једна добра или лоша врста хране, нити некаква суперхрана - додаје он.

Неке раније спроведене студије су показале да су људи који једу три парчета бијелог хљеба дневно склонији гојењу. Такође, шпански научници су открили да су особе које једу овај хљеб свакодневно изложене 40 одсто већем ризику од гојазности у односу на оне који га једу једном недјељно.

Извор: Мондо