latinica  ћирилица
22/02/2017 |  22:40 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

Изложба "Спаваћа соба мојих родитеља" Младена Миљановића

"Спаваћа соба мојих родитеља" изложба је бањалучког умјетника Младена Миљановића, која ће бити отворена сутра у Музеју савремене умјетности Републике Српске (МСУ РС).
Изложба "Спаваћа соба мојих родитеља" Младена Миљанвића - Фото: nezavisne novine
Изложба "Спаваћа соба мојих родитеља" Младена МиљанвићаФото: nezavisne novine

Ово је најновији пројекат Младена Миљановића, који представља серију радова насталих у посљедње три године, а на изложби у Бањалуци биће премијерно приказано 12 радова подијељених у двије цјелине, саопштено је из Музеја.

Прва цјелина обухвата радове у којима доминирају слика, текст и звук за које умјетник користи дом у којем је провео дјетињство као сиров материјал за свој рад, док у другој цјелини Миљановић користи умјетност да фиксира проблеме који угрожавају свакодневно живљење. Централна тачка цјелокупне изложбе је идилична фото-тапета, несуђени декоративни објекат родитељске спаваће собе, из које се развила идеја обједињујућих тематских цјелина медијски профилисаних кроз перформанс, процесе истраживања, просторне инсталације, објекте и цртеже на мермеру, концептуалне рефлексије на кључне репере из историје умјетности.

У "Спаваћој соби мојих родитеља" Младен Миљановић се служи наративима сукоба и идентитета као полазним тачкама за своје бављење друштвеним, политичким и културним просторима БиХ. Али радије него да игра на фигуру земље ухваћене у перманенто стање "кризе'", он сукобу и идентитету приступа као просторно-временским категоријама доживљавања садашњости.

Кустос изложбе је Сарита Вујковић, која потписује и предговор каталога изложбе уз текстове Роне Копечки, историчарке умјетности и кустоскиње АЦБ галерија из Будимпеште, и Уроша Чворе, професора теорије савремене умјетности из Сиднеја. На отварању изложбе умјетник ће извести перформанс "Почасна стража".

Извор: Независне