latinica  ћирилица
23/02/2017 |  10:25 ⇒ 10:29 | Аутор: РТРС

Требиње: Пољопривреда и туризам-водеће области за покретање бизниса

Пољопривредна производња и туристичке услуге су области за које се Требињци највише одлучују при покретању властитог бизниса, а главне препреке која почетнике најчешће обесхрабрују су недостатак иницијалних средстава и несигурно тржиште, потврдио је Срни Дражен Бошковић, директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Требиње.
Требиње: Плантажа смиља - Фото: СРНА
Требиње: Плантажа смиљаФото: СРНА

Он је навео да је на подручју Требиња посебно интересантан узгој смиља и другог љековитог и ароматичног биља, док је највише интересовање, када је ријеч о услугама у туризму, за израду сувенира и пружање услуга смјештаја.

"Туризам и пољопривреда се могу повезати кроз производњу здраве хране и управо је велики број корисника наших услуга тражио одговоре у том правцу - колика би то била инвестиција и да ли би била исплатива, какве су шанса за пласман ових производа, да ли је производњу потребно и на који начин сертификовати", каже Бошковић.

За пољопривредну производњу су заинтересована лица од 30 до 45 година која су, углавном, без запослења, а за област туризма они мало млађи, од 25 до 35 година.

Агенција за мала и средња предузећа је већ 11 година на услузи грађанима и нуди им бесплатне савјетодавне услуге, могућност да идеју конкретно развију кроз бизнис план како би добили конкретну информацију да ли је посао исплатив или не, да не би дошли у финасијске потешкоће.

Што се тиче пружања подршке постојећим фирмама, агенција пружа менторске услуге које обухватају савјетовања - на који начин производњу могу проширити, како да квалитетније искористе постојеће људске ресурсе или ангажују нове, како да освоје нова тржишта или да прилагоде постојећи асортиман тржишним захтјевима.

У прошлој години кроз разне тематске радионице и едукативне програме агенције, организоване као стручна подршка креирању бизниса и унапређењу предузетничке дјелатности, прошло је више од стотину корисника, а запослени изражавају наду да ће њих бар 20 одсто покренути властити бизнис или проширити већ постојеће капацитете.

Према информацијама из агенције, сви који желе да се упустите у властити бизнис најчешће се суочавају са проблемом финансирања пословних идеја, питањем тржишта, јер и кад осмисле свој производ и развију пословне идеје - често се јави проблем са пласманом или откупом, због чега се и квалитетне бизнис идеје на крају покажу недовољно исплативим.

Бошковић је подсјетио и на пројекат агенције "Прилика плус", усмјерен на квалитетније професионално оспособљавње школараца на тржише рада, кроз унапређење практичне наставе.

Анализом тржишта рада у сектору предузетништва и стања практичне наставе у средњим техничким школама утврђено је да су најтраженија занимања у регији Требиње варилац и бравар, након чега су у пројекат укључити Средњошколски центар "Голуб Куреш" у Билећи, који образује ове профиле, док је фирма "Монтинг енергетика" заинтересована да школарцима у свом погону омогући практичну наставу.

"Агенција је, наравно, отворена да помогне и свим институцијама, односно организацијама нашег града у смислу да заједничним снагама осмислимо пројекте, аплицирамо на што више позива и привучемо што више новца како би унаприједили развој предузетништва и квалитет живота наших суграђана", закључује Бошковић.

Извор: СРНА