latinica  ћирилица
23/02/2017 |  11:37 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Хеликоптерски сервис Српске успјешно извршио двије интервенције у једном дану

Хеликоптерски сервис Републике Српске успјешно је извршио двије хитне интервенције у једном дану, у оквиру операција ваздушног медицинског транспорта у Београд и Тузлу.
Хеликоптерски сервис - Фото: СРНА
Хеликоптерски сервисФото: СРНА

У Хеликоптерском сервису Српске је речено да је јуче у послијеподневним часовима, ради даљег медицинског збрињавања, извршен транспорт пацијента чији су иницијали Д.Н. /47/ из Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци на Институт за неурохирургију Клиничког центра Београд.

"Убрзо након полијетања првог хеликоптера ка Београду, дежурна посада примила је још један захтјев из Универтзитетског клиничког центра Српске за ваздушни медицински транспорт пацијента чији су иницијали Р.Ђ. /33/ са компликованом дијагнозом руптуре срчане аорте на даље медицинско збрињавање у Центар за срце у Тузли. И ова интервенција је успјешно обављена", истакли су у Хеликоптерском сервису Српске.

Извршењем ове двије операције, Хеликоптерски сервис Републике Српске достигао је број од укупно 69 извршених ваздушних медицинских транспорта.

Ово није једини случај када је Хеликоптерски сервис Српске био у ситуацији да изврши двије операције ваздушног медицинског транспорта у једном дану, јер је таквих случајева било и раније, што само потврђује утемељеност оснивања службе за Ваздушни медицински транспорт коју чине припадници Хеликотерског сервиса Српске и љекари Универзитетског клиничког центра Српске.

У прилог томе говори и чињеница да је број захтјева за ваздушним медицинским транспортом све већи у посљедње вријеме, а припадници Хеликоптерског сервиса са својом скромном флотом ваздухоплова, улажу сва своја професионална и техничка знања, као и вјештине како би одговорили на све захтјеве грађана којима је овакав начин транспорта спас за живот.

Извор: СРНА